Ne urmărești postările? Înseamnă că despre limbi străine ai aflat o mulțime de chestii interesante. Avantaje, trucuri, noutăți, curiozități…

Poate te și descurci în măcar 2 variațiuni de circulație internațională. Drept e că nu bine pe cât ți-ai dori, deși te-ai străduit să înveți și după ce ai încheiat socotelile cu școala.

Gâdește-te însă la persoane care reușesc să vorbească fluent o mulțime de idiomuri. La cât s-au străduit… La timpul petrecut cu nasul în cărți, la nopți nedormite (poate)…

Aproape că nu înțelegi cum de natura le-a înzestrat cu asemenea capacități încât să cunoască nu 3, nu 4, nu 5 limbi străine. Ci mult mai multe.

De unde provin cei mai celebri hiperpoligloți și câte limbi străine cunosc?

Luca Lampariello, Italia

Originar din Roma, a devenit faimos datorită modului particular în care învață, bazat pe traduceri bidirecționale.

Concret, atât în ce privește vocabularul, cât și gramatica, parcurge un text în limbi diferite, confruntând originalul cu bucata tradusă.

În plus, se remarcă și datorită unei abilități deosebite, pronunția impecabilă, reușind să imite perfect accentul vorbitorilor nativi.

Cunoaște și vorbește: chineza (mandarina), engleza, franceza, germana, italiana, japoneza, maghiara, olandeza, spaniola, suedeza, portugheza, poloneza și rusa.

Vladimir Skultety, Slovacia

Se naște în Slovacia orientală, nu departe de granița cu Ungaria. Începe cu maghiara și continuă cu limbile cehă și slovacă. Pe atunci Cehia și Slovacia erau încă unite.

La 8 ani se transferă cu familia în SUA, drept urmare, începe cursurile de engleză. După alți 4 ani se mută din nou, de astă dată în Austria. Aici îl așteaptă o altă varietate lingvistică de studiat, anume germana.

Ca un adevărat hiperpoliglot, vorbește în jur de 12 limbi la nivel de avansați (C1, C2), printre care chineză, franceză, italiană, portugheză, rusă și spaniolă.

Vladimir prestează servicii de traduceri și interpretariat din și în chineză, engleză și slovacă.

Richard Simcott, Marea Britanie

Cu peste 40 de limbi străine studiate, a fost descris ca una dintre personalitățile multilingve cele mai specializate din țara natală, fiind numit în rolul de ambasador al multilingvismului la Institutul Goethe.

Unul dintre motivele faimei internaționale constă și în fondarea Conferinței Poligloților, împreună cu Alex Rawlings. Evenimentul are loc anual, în luna octombrie.

În plus, în calitate de consultant lingvistic, își folosește competențele în realizarea proiectelor multinaționale.

Printre altele, cunoaște și vorbește o mulțime de limbi care nu au nimic în comun cu propriile-i origini (albaneza, bosniaca, ceha, catalana, croata, macedoneana, rusa, sârba și chiar româna).

Alex Rawlings, Marea Britanie

În urmă cu 6 ani, în decursul unei competiții pentru câstigarea titlului de studentul cel mai multilingv din Anglia, îl bate pe Richard Simcott, viitorul partener de afaceri.

Împreună cu acesta se mai ocupă și cu organizarea unor workshop-uri între poligloți. În prezent, lucrează ca profesor, predând engleza, germana, greaca și rusa.

În plus, prin serviciile de consultant, își pune priceperea și abilitățile la dispoziția persoanelor interesate să învețe mai multe limbi simultan.

Tânărul englez cu origini grecești, pe lângă limbile populare, vorbește și numeroase idiomuri complicate: afrikaans, catalană, ebraică, maghiară, rusă, sârbă, yiddish.

De-a dreptul surprinzător când stai să analizezi la rece, nu-i așa?

Și tu pe când te gândești să vii la un curs de limbi străine CLSO?