Pentru majoritatea care vor să învețe o limbă străină, prima opțiune rămâne engleza. Indiscutabil. Doar este cea mai populară și cea mai studiată dintre toate. Și, surprinzător sau nu, mai toată lumea se ferește de limba rusă (oare de ce?!).

Din motive profesionale, unii aleg germana sau o alta vorbită în UE. Din variate rațiuni, graiul fostei URSS nu are mare trecere nici ca a doua limbă.

Totuși, există o mulțime de motive pentru care ar trebui să o iei în calcul în locul altora, poate mai în trend, mai uzuale, mai melodioase.

  1. Face parte dintre limbile cele mai vorbite

Alături de poloneză, cehă, slovacă, ucraineană, bulgară etc., aparține familiei de limbi slave. O vorbesc sute de milioane de oameni nu doar pe teritoriul Federației Ruse, ci și în alte țări foste componente ale blocului sovietic.

În plus, este recunoscută ca limbă minoritară în Norvegia, Cehia, Polonia, Ucraina, Slovacia, Moldova. De pe listă face parte și țara noastră.

  1. Te ajută să descoperi o cultură fascinantă

Studiind limba rusă, treptat, vei descoperi o întreagă cultură, în toată complexitatea și cu toate derivațiile sale. Dar nu te gândi doar la somitățile care și-au pus amprenta asupra literaturii internaționale. Cultura rusă înseamnă mult mai mult.

Muzica, de exemplu, fie că se derulează în acorduri tradiționale, fie că aparține marilor compozitori clasici, nu-și lasă niciodată publicul indiferent.

Și exemplele pot continua cu teatru, dans, istorie, cinematografie și cu toate capodoperele ce merită descoperite și gustate pe îndelete chiar și numai pentru un strop de liniște sufletească.

  1. Cresc șansele găsirii unui job de interes…

Ajunge să-ți spunem că marile companii caută în general să angajeze persoane care cunosc mai multe limbi străine. Sau că majoritatea rușilor nu vorbesc engleza și în diverse domenii de pe piața muncii se caută traducatori.

De asemenea, adăugarea acestei competențe lingvistice la CV constituie un mare plus chiar dacă nu ți se cere. Deoarece implicarea ta în studierea unei limbi atât de grele dovedește că nu ți-e teamă să te confrunți și cu situațiile complicate.

  1. … Sau a partenerului de viață

Se spune că ”ce-i al tău e pus deoparte”. Rămâne valabil și în ce privește ”jumătatea”. Însă ce te faci când ”alesul” sau ”aleasa” nu vorbesc același grai ca tine? Și ce dacă fericirea ta are origini rusești?

În urmă cu niște ani, înainte de era ”social media”, șansele să cunoști pe cineva de altă naționalitate nu se comparau cu cele din prezent.

Absența granițelor din mediul online nu face decât să faciliteze întâlniri dintre cele mai neașteptate. Posibil chiar cu un vorbitor nativ de rusă.

  1. Îți antrenează creierul

Deși nu are o pronunție dificilă, nu se poate spune același lucru și despre alte aspecte care pot descuraja un non vorbitor. Începând de la alfabet, până la regulile de ortografie, diferă în totalitate de limba română.

Însă nu da bir cu fugiții. În tot răul, și-un bine. Dată fiindu-i dificultatea, primul ”beneficiar” direct va fi creierul. Și odată trecute cele dintâi obstacole, studiul va ajuta la menținerea funcțiilor cerebrale într-o formă de zile mari.

  1. Pur și simplu îți place limba rusă

Uneori, nici nu trebuie să cauți motivele prea departe. Poate îți place cum sună. Poate este muzica cea care te emoționează într-un mare fel. Sau este posibil să fixezi ca obiectiv învățarea unei limbi străine nu foarte populare.

Ajunge să existe pasiune. Oportunitățile de carieră pot constitui optime argumente. Dar în lipsa pasiunii, vei avea șanse minime de realizare a visului. Așa că…

Ascultă-ți inima… Du-te încotro te poartă ea. Poate fi chiar la porțile CLSO, poate fi la cursul de limba rusă… Cine știe?!