E atât de simplu să creștem copii fericiți cu metoda Montessori! Nouă ne place și ne inspiră la CLSO.
Încă de când devenim părinți, unul dintre primele gânduri este la fericirea copiilor.
Investim resurse de tot felul doar pentru a alunga norii ce le-ar putea umbri inocența. Ne străduim să le umplem viețile de experiențe, de activități, de zâmbete și culoare. Încercăm să facem imposibilul, ca și cum ar exista o rețetă secretă pentru copilărie lipsită de griji.
Copii fericiți cu metoda Montessori: Sfaturi
Fericirea se ascunde în lucrurile cele mai simple, cuibărite chiar sub nasul nostru: punând în centru copilul, ajutându-l să fie independent, urmărindu-i înclinațiile și încurajându-l să facă singur orice, sprijinindu-l în alegerile sale.
Este o parte din ceea ce ne inspiră învățămintele Mariei Montessori.
Și pentru că ești părinte, iată cum poți interveni:
Observă-l cum evoluează
Copiii se schimbă rapid, poate de la o zi la alta. Evoluează. Pe măsură ce cresc, devin o altă persoană. Observă-ți juniorul, așa cum faci cu un necunoscut. Dar fără prejudecăți, fără așteptări. Pregătește-te să-i însoțești pașii în toată această evoluție.
Evită denigrările
Cei mici comit erori (din neatenție, din neștiință etc.). E valabil și pentru adulți. Dar nu-i reproșa continuu. Și în niciun caz, nu-l vorbi de rău nici în prezența, nici în absența sa. Nu doar că ar deveni neîncrezător în capacitățile sale, dar va deveni un adult plin de frustrări.
Iubește-l necondiționat
E puiul tău. Îngrijește-l cu multă atenție și mai ales iubește-l necondiționat. Nu te sfii să-i arați că ai nevoie de el, că e util. Atitudinea îl va încânta. Se va simți bine, iar repercusiunile vor avea un impact pozitiv asupra obiectivelor sale și asupra viitorului pe care-l va construi.
Respectă-l și dacă greșește
Se spune că din greșeli învață omul, copiii incluși. În copilărie, e normal să existe greșeli. Cei mici experimentează fel și fel. Doar așa învață. Ca educator, respectă-l și îndrumă-l spre alegeri corecte. Intervențiile lasă-le pentru când îi este amenințată siguranța.
Încurajează-l cu orice prilej
Copiii sunt creaturi firave, chiar dacă-i vedem plini de energie, chiar dacă reușesc să ne epuizeze uneori. Au nevoie de sprijin total din partea familiei. Merită să fie încurajați în acțiunile pozitive, în tot ce au bun în comportament. Astfel, își consolidează autostima.
Crează un ambient sigur
Fericirea copilului depinde și de ambientul în care crește. Investește timp și energie să construiești un mediu propice lui. Este important să se simtă în largul său. Potrivit Mariei Montessori, există o conexiune între ordinea exterioară și cea interioară.
Învață să-l asculți
Uneori nici nu auzim ce spun cei mici. Greșim. Nu-ți ignora copilul, fă-ți timp să-l asculți. Răspunde-i prompt chiar dacă te asfixiază cu avalanșe de întrebări. Se va simți important. Înțelegând că ții cont de opiniile sale, își va dezvolta încrederea de sine.
Ajută-l să facă singur
Independența e poate punctul de plecare în această metodă de predare modernă. Deși mici, pot și ei să facă lucruri. Pot fi lăsați singuri să așeze masa, să-și pună apă, să facă ordine, să se îmbrace etc. E un bun pas în a-i ajuta să devină responsabili de propriile acțiuni.
Copii fericiți cu metoda Montessori și la școala de vară CLSO
Te poți ghida după toate aceste sugestii. Ne ghidăm și noi, dovadă stau cursurile de limbi pentru copii.
Dovadă stă și școala de vară, locul unde școlăreii cu vârste cuprinse între 6 și 14 ani pot face primii pași printre limbile străine. Pot participa la ateliere de creație și la o mulțime de activități, totul fiind inspirat de tehnicile didactice și educative Montessori.