Îți place sau nu-ți place? 4 Chestiuțe interesante despre limba poloneză

Este ușor să spui despre limba poloneză că nu-ți place sau că e grea. Totuși, din variate motive, ajungi să te intereseze.

La fel simți, poate, în legătură cu orice lucru pe care nu-l înțelegi, nu-l cunoști, nu l-ai văzut ori simțit. Însă primele păreri / stări se pot schimba…

Nu ținem să-ți modificăm percepția, cu toate că urmează să te asaltăm cu câteva lucruri ce merită știute referitor la polonă.

Câți vorbitori există în lume? Pe unde sunt ei răsfirați?

Pentru circa 44 de milioane de locuitori ai Terrei, constituie limbă maternă. Și de credeai că aceștia-și duc veacul doar la sud de Marea Baltică, te înșeli.

Potrivit datelor statistice, abia vreo 37 de milioane au rezidența în Polonia. Restul aparțin unor țări pe unde puțini se așteaptă s-o întâlnească.

Este destul de previzibil s-o auzi prin statele învecinate sau în cele cu origini slave, dar nu și pe tărâmuri mult mai îndepărtate, precum în Emiratele Arabe, Canada, SUA sau România.

Cum se prezintă sistemul de scriere în limba poloneză?

Ca ramură de bază a limbilor lehitice, o derivație a celor slave occidentale, poloneza are un alfabet bazat pe caractere latine. Acesta include 32 de litere (9 vocale, 23 consoane), unele îmbogățite cu diferite simboluri (semne diacritice):

  • Ogonek (virgulă poziționată în partea inferioară, lateral dreapta, folosește la nazalizarea vocalei);
  • Accent acut (simbol amplasat deasupra literelor, poate servi la înmuierea unei consoane / vocale);
  • Punct superior (spre deosebire de simbolul precedent, are rolul să înăsprească literele);
  • Bară oblică.

În plus, polona mai are 7 diagrame (ch, cz etc.).

Și ca să îndulcim lucrurile, îți mai spunem că ortografia este fonemică. Adică între pronunție și scris există o relație bine stabilită. Odată ce reții regulile de scriere și citire, acestea se aplică tuturor cuvintelor.

Cât de complicată este ca limbă? Cum arată gramatica?

Din punct de vedere gramatical, se poate spune orice, dar nu că e simplă. Dimpotrivă.

Înainte să te apuce studiul intensiv la un curs de poloneză sau să te decizi s-o faci de capul tău, este esențial să-ți cunoști ”dușmanul”. Și ajunge să precizăm că:

  • Substantivele, adjectivele și pronumele au 7 cazuri: nominativ, genitiv, dativ, acuzativ, instrumental, locativ, vocativ;
  • Verbele au 3 diateze (activă, reflexivă, pasivă), 5 moduri (indicativ, imperativ, condițional, participiu, gerunziu) și 3 timpuri (trecut, prezent, viitor);
  • Nu există articole (ceva mai puțin de memorat… ce bineee!!!).

Ce chestiuțe merită să mai reții?

Aparte sistemul lingvistic, studiul implică și certe cunoștințe generale (istorie, cultură, câte puțin din fiecare).

Pe data de 11 noiembrie se celebrează Ziua Independenței. Este o sărbătoare națională, momentul marcând încheierea Primului Război Mondial.

O altă dată de salvat în agendă, importantă pentru poporul polonez, este pe 3 mai, anume Ziua Constituției. Evenimentul vine în onoarea primei constituții, născute în anul 1791.

Cât despre cultură…

Literatura, cu ai săi scriitori renumiți, ocupă o poziție însemnată. Întrucât fosta republică oferă lumii 2 câștigători ai premiului Nobel: în 1905, Henryk Sienkiewicz, iar în 1980, Czesław Miłosz.

Nici la capitolul cinematografie nu stă mai prost. Roman Polanski este un regizor de top, arhicunoscut, care în palmares a adunat și o statuetă Oscar. Și nu este singurul din zonă…

Muzica rămâne apoi un alt tărâm la care se clasează excelent. Ai fi zis vreodată că Frederic Francois Chopin își trage originile pe aceste meleaguri?

Iar fenomenala listă cu personalități de ieri și de azi poate continua… Însă ne vom opri aici…

Dacă ți se pare destul de fascinantă țara, limba, cultura… Dacă te captează și numai cu accentul… Dacă ai interese și dincolo de calatoriile turistice… Dacă și iar dacă…

Oricum ar fi, din orișice raționament, te așteptăm la Centrul de Limbi Străine Oradea! Înscrie-te și odată ce vei descoperi graiul, nimic nu ți se va mai părea dificil!