Ziua Internațională a femeii, povestea adevărată – Ce se sărbătorește de fapt pe 8 martie?

După Valentine’s Day și Dragobete, o altă sărbătoare urmează în calendar, Ziua femeii sau mai bine-zis Ziua Internațională a femeii. Și odată cu ea, o mulțime de miresme si culori de primăvară umplu inimile, gândurile, casele și natura.

An de an, se celebrează în lumea largă pe 8 martie. E ziua când totul și toți (bărbații) se învârt în jurul reprezentantelor sexului frumos.

Când totul e pentru și despre ele. Când toate le sunt dedicate: flori, daruri, dulciuri, iubire, atenție, vouchere, oferte promoționale, inclusiv cursuri de limbi străine (pentru doritoare).

Cum s-a ajuns la Ziua Internațională a femeii?

Începutul…

Cea mai timpurie celebrare a sărbătorii numite inițial ”National Woman’s Day” are loc pe 28 februarie a anului 1909. Ideea vede lumina zilei la inițiativa Partidului Socialist din America (Socialist Party of America).

Decizia desemnării acestei zile s-a luat în onoarea grevei din anul precedent, când proletariatul, în particular reprezentante ale sexului feminin, a protestat împotriva condițiilor foarte grele de muncă.

”Repetiția”…

Un an mai târziu (în 1910), la Copenhaga, primește susținerea Clarei Zetkin (activistă pentru drepturile femeilor, de naționalitate germană), cu ocazia Conferinței Internaționale a Femeilor Muncitoare.

Inspirată de către socialiștii americani, aceasta propune o moțiune în vederea stabilirii unei Zilei a femeii ținute anual, chiar dacă nu a alocat și o dată precisă.

Delegația de 100 de femei originare din 17 țări își exprimă acordul în unanimitate prin voturi favorabile. Tot atunci se hotărăște ca tematica congresului să devină o strategie de promovare a drepturilor egale între sexe, inclusiv a dreptului de vot.

Continuarea…

Începând cu anul următor (1911), Ziua Internațională a femeii este celebrată în mai multe țări (Germania, Danemarca, Austria, Elveția), aducând în stradă circa 1 milion de persoane. Și pentru prima oară, i se atribuie și o dată, anume 19 martie.

Cu această ocazie, se desfășoară demonstrații la care femeile protestează împotriva discriminărilor dintre sexe. De asemenea, se solicită dreptul de vot și la ocuparea unei funcții publice.

În schimb, pe tărâm american, celebrarea se ține în ultima duminică a lunii februarie. Și continuă la fel, fără o dată fixă, până în anul 1917.

… Și 8 martie 1917

Marea ”schimbare” sosește din capitala Imperiului Rus, pe atunci Sankt Petersburg, când muncitoare din industria textilă inițiază o demonstrație de mare amploare, reclamând sfârșitul războiului și a regimului țarist.

Pe stil vechi (calendarul iulian), evenimentul are loc pe data de 23 februarie, care coincide de fapt cu 8 martie pe stil nou (calendarul gregorian). De menționat că în țările vorbitoare de limba rusă, era în vigoare calendarul iulian.

Totul coincide cu Ziua Internațională a femeii, care, în anul respectiv, avea să cadă chiar pe 8 martie. În istorie, rămâne amintită ca ziua de început a Revoluției ruse din februarie 1917. Însă pe atunci, încă nimeni nu-și imagina că avea să marcheze căderea Imperiului Rus.

Cum se credea că a luat naștere Ziua Internațională a femeii?

La început, se vocifera că ar fi vorba despre comemorarea unei acțiuni protestatare a femeilor muncitoare din industria confecțiilor textile.

Respectivul protest organizat pe 8 martie 1857 în New york are un final dramatic. Mai multe muncitoare ajung să-și piardă viața într-un incendiu.

Cu toate că tragedia poate explica alegerea datei, cercetătorii sunt de acord că este doar un mit. Și au descris suprapunerea momentelor ca pură coincidență. Pentru că argumentele sunt altele, așa cum ți le-am prezentat anterior.

Recomandări

Tragem nădejde că ți-au fost pe plac informațiile vizavi de originea și istoricul Zilei femeii. La fel, sperăm să fie pe gustul tău și cursurile de limbi străine pe care le organizăm la CLSO!

Pentru mai multe detalii, studiază paginile site-ului clso.ro și ne contactează! Iar dacă ești prin apropiere, fă-ne o vizită și-ți vom facilita înscrierea la cursurile noastre!