Vrei să lucrezi în Germania, deși nu știi boabă de nemțește sau abia dacă legi 2-3 vorbe? Fără să fi frecventat deja cursuri de limba germană îți va fi extrem de greu să te prezinți la un interviu sau să accesezi un job pe placul tău. Dar nu imposibil.

 

Cursuri de limba germană – Ce job îți poți lua fără să știi limba?

Carențele lingvistice pot constitui o mare piedică în fața viselor și aspirațiilor. Însă depinde și de așteptările pe care le ai. Evident, un job ”de intelectuali” nu prea se ”pupă” fără să ai limba la degetul mic.

Din fericire, alternative există pentru oricine dornic să ”evadeze” dincolo de granițe:

Baruri și restaurante

Joburile cele mai ușor de găsit (poate) sunt cele din restaurante, baruri, gelaterii, pizzerii. Desigur că nimeni nu te va trimite să iei o comandă dacă ești pe lângă… limbă.

Însă la curățenie sau la spălat vase poate funcționa și comunicarea non-verbală. Iar pe parcurs, dacă ai spirit de observație și urechea te ajută, poți să te dai pe brazdă îmbogățindu-ți vocabularul măcar cu câteva cuvinte uzuale.

Familii

O posibilitate valabilă în special pentru tinerele ”aspirante” rămâne munca în familii. Poate fi vorba despre curățenie sau, și mai bine, dacă iubești copiii, despre babysitter.

De obicei, familia oferă cazare, mâncare și o remunerație. Nu este imensă, dar poate fi o susținere excelentă în lipsa altor venituri.

Pe de altă parte, munca alături de copii te recompensează și cu oportunitatea de a te familiariza cu limba. Cei mici pot fi cei mai pricepuți și răbdători profesori.

Ferme agricole

De pe listă nu lipsesc nici fermele agricole (de plante sau animale). În schimbul orelor la treburile campului, proprietarii obișnuiesc să ofere casă, masă și un salariu modest.

Poate fi vorba despre un job temporar. Nu se cere aproape niciodată să cunoști limba, ci doar să ai forță de lucru și să fii harnic. Dacă ai crescut la țară, sarcinile vor fi floare la ureche.

Muncă de artist

Dacă natura te-a înzestrat cu oarece talente, ai mare noroc! Profită! Exploatează ”tezaurul”. Germania te așteaptă. Este o țară în care te poți afirma și chiar să faci carieră.

Ești pictor, sculptor, fotograf sau muzician? Te pricepi la pantomimă, cânți sau dansezi? Aici ai undă verde să te exerciți. Doar eliberează-ți fantezia. Nu știi cine te poate descoperi.

Ca sugestie, în cazul primelor 3 meserii, te-ai gândit la un portofoliu? Salvează în format digital și câteva ”dovezi” cu lucrările anterioare. Îți vei surprinde angajatorii potențiali.

Recomandări de final

În completare, în funcție de locul unde ”aterizezi”, poți ”vâna”o mulțime de joburi în cazul cărora prestațiile au loc în ”culise”, nu în prim-plan: în hoteluri, la descărcat mărfuri, în construcții etc.

Cu puțină voință, poți găsi timp și pentru cursuri de limba germană. Există multe gratuite organizate pentru emigranți. Asta ca să grăbești puțin lucrurile și să crești șansele de a-ți găsi jobul la care visezi. Poate într-un alt mediu, mai bine plătit, în care-ți poți exersa talentele și cunoștințele.

Un job de câteva luni pe ”dincolo” îți va prinde bine. Iar la returul în țară, dacă vei vrea să te pui pe treabă, te așteptăm să te înscrii la un curs de germană pentru începători (modulele A0, A1, A2), medii (modulele B1, B2) sau avansați (modulele C1, C2).

Spre norocul tău, mai ales dacă nu te afli în relații extraordinare cu timpul sau dacă locuiești mai departe de Oradea, poți opta și pentru versiunea online.