De la 1 Martie 2020 în Germania a intrat în vigoare o lege privind imigrația forței de muncă. Pentru că se confruntă cu un deficit uriaș de specialiști, oficialii de la Berlin au fost nevoiți să faciliteze accesul străinilor la job-uri bine plătite. Nu mai puțin de un milion de specialiști urmează să angajeze nemții, iar legea face referire inclusiv la personal care provine din țări care nu fac parte din Uniunea Europeană.

Specialiștii nu sunt doar cei care au absolvit o facultate

Șanse la un loc de muncă bine plătit nu îl au doar cei care au o diplomă universitară, ci și cei care au o pregătire profesională care a durat cel puțin doi ani și care echivalează cu o calificare în Germania. Diplomele trebuie recunoscute de Serviciului Central Internațional de Plasament (ZAV) din cadrul Agenției Federale pentru Ocuparea Forței de Muncă. Mai multe informații în acest sens găsiți pe platforma online “Make it in Germany“. Autoritățile germane au stabilit un termen de trei luni de la depunerea actelor necesare pentru recunoașterea atestatelor profesionale și cel mult patru săptămâni pentru eliberarea vizei pentru specialiști.

O cerință importantă: să vorbești bine limba germană

Oricine poate prezenta un contract de muncă sau o ofertă de muncă va beneficia de un permis de ședere valabil patru ani sau pe durata contractului. Ulterior, specialiștii se pot stabili definitiv în Germania. De asemenea, oricine dorește să găsească un loc de munca în Germania este binevenit timp de șase luni, cu două condiții esențiale: să se poată întreține singur și să aibă cunoștințe medii de limba germană (nivel B2).

O reglementare specială se aplică specialiștilor de peste 45 de ani care vin în Germania. Aceștia trebuie să câștige cel putin 3.685 de euro pe lună și să demonstreze că pot dispune de o pensie adecvată.

Condiții simplificate de angajare pentru domeniile medical și IT

Barierele birocratice sunt diminuate mai ales în branșele profesionale care se confuntă cu un deficit uriaș de personal. Medicii, asistenții medicali specializați în îngrijirea geriatrică și informaticienii cu cel puțin cinci ani de experiență profesională nu au nevoie de recunoașterea oficială a calificărilor. Angajatorul este obligat să preia costurile vieții de zi cu zi a persoanei angajate în cazul încetării contractului de munca si costurile expulzării din Germania dacă fostul angajat nu părăsește țara de bună voie.

Statul german nu acordă subvenții pentru familiile angajaților

Un dezavantaj îl poate reprezenta faptul că statul nu acordă subvenții pentru familiile angajaților. Specialiștii pot să vină la muncă în Germania însoțiți de soție și copiii minori cu condiția să poată dovedi că aceștia iși pot asigura traiul zilnic din surse proprii și că dispun de suficient spațiu de locuit.

Vino la CLSO să înveți limba germană!

La Centrul de Limbi Străine Oradea îți oferim posibilitatea să înveți ușor și rapid limba germană. De la fraze uzuale poți să îți dezvolți bagajul lingvistic și să evoluezi spre exprimare fluentă și cursivă. Cursurile noastre sunt disponibile atât online, cât și offline.

Profesorii noștri sunt specializați în pregătirea grupelor de adulți care pleacă la muncă în Germania. Avem o medie de aproximativ două sute de cursanți pe an, care vin să învețe limba germană special pentru a fi angajați ulterior în străinătate. 90% dintre aceștia își doresc să plece la muncă pe domeniile medical, asigurări, IT.