Cercetările științifice au stabilit, de-a lungul timpului, că învățarea limbilor străine are efecte deosebite în dezvoltarea creierului, păstrarea memoriei și creșterea atenției. Obiceiul de a memora cuvinte străine, exercițiile de pronunție într-o altă fonetică decât cea cunoscută ne pot permite să menținem o minte limpede la varste înaintate și să protejăm creierul de degradarea intelectuală. Învățarea mai multor limbi străine prezintă avantaje certe. Există însă multe informații eronate în ceea ce privește procesul de învățare. Iata cele mai frecvente trei mituri:
-
Sunt în vârstă, nu mai am abilitatea și răbdarea necesare să mă întoc la școală. Fals! Niciodată nu este prea târziu să inveți o limbă străină, mai ales la o vârstă înaintată. Bilingvismul întârzie cu cel puţin cinci ani instalarea demenţei senile, spun specialiștii. Studiile continuă să susţină că învăţarea altei limbi are mai mult succes decât medicamentele. Este adevărat că procesul este mult mai lent decât în cazul copiilor, dar are efecte benefice asupra organismului și minții.
-
Nu am timp! Într-o lume mereu pe fuga, învățarea unei limbi străine poate fi o provocare dacă pornești de la această premisă. Gândește-te la multiplele avantaje pe care le ai dacă știi o limbă străină. O să ajungi la concluzia că merită să investești timp prețios în educația și evoluția ta. Vei găsi mai ușor un job, vei fi renunerat mai bine sau poate vei fi avansat pe un alt post la locul de muncă, vei putea să călătorești și să socializezi cu oameni de oriunde.
-
Nu am bani! Nu ai nevoie de o avere pentru a învăța o limbă străină. Alege un curs care să aibă un preț accesibil financiar pentru tine, dar trebuie neapărat să fie unul profesionist. Dacă tot dai bani, să te alegi cu ceva! Trebuie să investești în tine pentru a profita de avantaje mai târziu.