Cel mai lung cuvânt din lume este compus din 190.000 de litere, este în limba engleză și desemnează numele ştiinţific al unei proteine din corpul nostru, responsabilă cu elasticitatea muşchilor. Proteina se numeşte, în forma ei scurtă, Titin.
Polonezul Dmitri Golubovski s-a încumetat să citească denumirea ştiinţifică. I-a luat mai bine de trei ore şi jumătate să pronunțe cuvântul care începe cu “Methionylthreonylthreonyl” şi se termină cu “laspartylserylalanylthreonylvalylasparinylserylisoleucine”.
În germană, numeralul cardinal care reprezintă numărul 777.777 e cel mai lung cuvânt acceptat: siebenhundertsiebenundsiebzigtausendsiebenhundertsiebenundsiebzig. Are 65 de litere.
Cel mai lung cuvânt din limba română
Cel mai lung cuvânt din română are 44 de litere și este tot un termen medical: Pneumonoultramicroscopicsilicovolcaniconioza este o boală pulmonară provocată de inhalarea prafului de siliciu vulcanic, care se depune în bronhii și afectează funcționarea normală a plămânilor. Varianta scurtă şi mai uşor de pronunţat a acestei boli este silicoza.
Termenul a fost pentru prima dată menționat în Dicționarul Oxford al limbii engleze ca și un cuvânt fictiv, inventat în anul 1935 de către Everett M. Smith, președintele de atunci al Ligii Naționale de Puzzle.
Următoarele patru cuvinte în topul celor mai lungi din limba română sunt: ”difosfopiridinnucleotidpirofosfataza” (36 de litere, este numele unei enzime); ”encefalomielopoliradiculonevrita” (32 de litere, este o boală caracterizată prin inflamarea nervilor); ”gastropiloroduodenojejunostomie” (31 de litere, este numele unei operaţii); ”diclordifeniltriclormetilmetan” (30 de litere, este o substanţă chimică).