Limba portugheză este o limbă romanică originară din nord-vestul Peninsulei Iberice (Galicia și nordul Portugaliei de astăzi). Este unica limbă oficială în Angola, Brazilia, Capul Verde, Guineea-Bissau, Mozambic, Portugalia și São Tomé și Príncipe, iar în Macao și Timorul de Est este co-oficială cu chineza. Portugheza este limba oficială și în Guineea Ecuatorială împreună cu limbile spaniolă și franceză.

Portugheza se clasează a șasea între limbile lumii în funcție de numărul de vorbitori nativi (peste 200 de milioane) și prima pe continentul sud-american (186 de milioane, peste 51% din populația continentului). Este de asemenea o importantă limbă de circulație (lingua franca) în Africa. Portugheza s-a difuzat în întreaga lume în secolele XV-XVI, când Portugalia a pus bazele unui vast imperiu colonial și comercial (1415–1999), răspândindu-se din Brazilia în America până în Macao (China). În perioada colonială, au apărut multe creole portugheze, în mod special în Africa, Asia și Caraibe.

Portugheza este adesea supranumită limba lui Camões, după autorul Lusiadei; ultima floare a Latiumului (Olavo Bilac); și limba cea dulce după Cervantes.

Ceea ce poate că nu știați însă, este că există numeroase cuvinte populare în limba engleză, care își au originea în limba portugheză.  Acest lucru se explică prin faptul că anumite feluri de mâncare, fructe sau chiar animale nu se găseau în America de Nord sau Marea Britanie, motiv pentru care cuvintele în temă au fost preluate întocmai din limba portugheză.

Enumerăm mai jos câteva dintre acestea:

 • Açaí – Consumat de brazilieni de sute de ani pentru proprietățile sale de a ajuta organismul în lupta împotriva bolilor și a procesului de îmbătrânire.
 • Banana – Este de fapt de origine africană, dar și-a făcut intrarea în vocabularul englez prin America de Sud.
 • Caipirinha – Băutură națională portugheză, care a ajuns între timp foarte populară în SUA.
 • Capoeira – O populară artă marțială braziliană, adoptată de SUA și de întreaga lume.
 • Cashew – Nucile sau alunele caju, preferate de multe persoane ca alternativă de gustare sănătoasă, fiind de origine braziliană.
 • Coconut – Controversata nucă de cocos.
 • Flamingo – Faimoasa pasăre gregară de baltă, de culoare roz, care trăiește acum în zone tropicale precum Florida.
 • Lambada – Melodie faimoasă din anii ’80, devenind în timp și un stil de dans.
 • Mosquito – Țânțarul enervant care ne dă bătăi de cap în serile de vară.
 • Piranha – Specie de pești cu dinți ascuțiți.
 • Potato – RO: cartof. Termenul potato provine din cuvântul batata în limba portugheză.
 • Zombie – Personaj de ficțiune, o persoană care continuă să trăiască chiar după ce a decedat. Cuvântul provine din termenul portughez zumbi. Se presupune că acest cuvând a fost preluat în limba engleză atunci când un scriitor englez a scris o nuvelă despre Brazilia.

Dacă vrei să cunoști și tu tainele uneia dintre cele mai melodioase limbi din lume, te invităm să ne contactezi. CLSO oferă cursuri de limbă portugheză atât individual, cât și în grupe organizate de cursanți, sau la nivel corporate.

Echipa CLSO

Tel: 0745.900.225

Email: contact@clso.ro

Oradea, Str. Primăriei Nr. 54

www.clso.ro I Facebook.com/curslimbastraina