Știai că…? – 3 Simboluri ale Londrei pe care să nu le ratezi dacă ajungi prin zonă
Ce simboluri ale Londrei cunoști dintre cele care o fac inconfundabilă între capitalele lumii?
Dacă vreodată pașii te poartă prin Marea Britanie, oricâtă grabă ai, merită să-ți oprești privirile asupra câtorva dintre construcțiile reprezentative din capitală:
Big Ben
Foarte iubit de localnici, Big Ben sau turnul cu ceas al Palatului Westminster (Casa Parlamentului), în mod cert, constituie un simbol al întregii țări.
Ceasul din vârful turnului reprezintă o capodoperă de inginerie mecanică. Vreme îndelungată a fost considerat cel mai precis din lume la categoria de ceasuri mecanice. Câte unul decorează fiecare fațadă, fiecare cu orientare spre un alt punct cardinal.
Majoritatea cred că Big Ben numește de fapt turnul sau ceasul. În realitate, așa a fost botezat clopotul enorm din interior, care bate din oră-n oră. În schimb alte 4 clopote mai mici se aud la intervale de câte 15 minute.
Tower Bridge
Este podul cel mai cunoscut al capitalei britanice. La fel ca Big Ben, constituie fructul incredibilei inginerii victoriene. Și încă rămâne unul dintre cele mai căutate și fotografiate simboluri ale Londrei.
Între cele 2 turnuri înalte de 65 de metri, este instalat un pod mobil. Părțile în mișcare se pot ridica până ating un unghi de 86 de grade (aproape perpendicular), permițând astfel tranzitarea mijloacelor de transport fluvial.
Legătura dintre turnuri se face și prin 2 punți suspendate rezervate pietonilor. Acestea se pot traversa când podul mobil devine impracticabil, garantând privitorilor o priveliște incredibilă asupra Tamisei și zonei.
London Eye
O altă construcție ce se ridică falnică spre cerul londonez este London Eye sau Roata Londrei. De la data inaugurării (31 decembrie 1999), devine punct de atracție pentru numeroși turiști (circa 3,5 milioane anual).
Cu cei 135 de metri înălțime, o vreme a ocupat poziția de cea mai înaltă roată panoramică din lume. În zilele senine, din punctul cel mai depărtat de la sol, scrutând orizonturile, ochii pot răzbate până la Castelul Windsor, la 40 de km depărtare.
În 2006 o depășește Stella di Nanchang, China (160 m), iar apoi Singapore Flyer (165 m), pusă în funcțiune 2 ani mai târziu. Recent, mai exact în anul 2013, și structura din urmă este întrecută cu 2,5 m. Titulara recordului mondial de înălțime rămâne High Roller, Las Vegas.
Stai bine cu engleza? Dacă vrei să te perfecționezi, te așteptăm la cursul de limba engleză, acum disponibil și în online.