Toată lumea știe că limba italiană are origini latine. Însă pizza, simbolul Italiei în lume, are izvoare destul de controversate.

Istoria acestei delicatese pe bază de făină, apă și drojdie este lungă, complexă și totodată incertă. Și doar de vreun secol încoace reușește să invadeze universul gastronomic mondial.

Cine a inventat pizza?

Obiceiul de a încărca diverse alimente peste blat apare puțin în toate perioadele de-a lungul istoriei umanității. Încă din epoci străvechi, grecii și egiptenii antici preparau turte / focacce asemănătoare cu pizza de azi, folosind ingrediente similare. Iar rolul egiptenilor este și acela de a fi descoperit drojdia.

Însă rețeta actuală cade în ”responsabilitatea” vorbitorilor nativi de limba italiană și sectorului gastronomic din peninsulă, în special pe umerii napoletanilor. Cât despre terminologie, foarte probabil, derivă din grecescul ”pita”, transformat ulterior de către italieni în ”pizza”.

În anii 1500, deja la Napoli se produceau primele focacce, denumite pizza. Erau mai degrabă un fel de chifle turtite, preparate cu brânză, busuioc și untură. Bulionul încă nu se utiliza. Uneori, pentru a îmbunătăți rețetele și a le face mai gustoase, se adăugau bucăți de pește.

Când a apărut pizza modernă?

Abia după anii 1700, la circa 2 secole după descoperirea Americii, odată cu importarea roșiilor din Lumea Nouă și intrarea lor triumfală în Lumea Veche, pizza se colorează în roșu. Iar în format modern, așa cum o cunoaștem cu toții, își face apariția abia prin anii 1800, la Napoli.

Una dintre cele mai populare rămâne pizza Margherita. Potrivit legendei cu privire la originile sale, autorul de drept este Raffaele Esposito, un pizzar renumit. Pe la sfârșitul secolului al XIX-lea, acesta creează rețeta în cinstea Reginei Margherita di Savoia.

Mai exact, prepară 3 versiuni de pizza. Iar pentru una, pe bază de bulion, mozzarella și busuioc, se inspiră din culorile care se regăsesc pe steagul Italiei: roșu, alb, verde. Datorită succesului enorm, respectiva variantă ia numele reginei… pizza Margherita.

Dacă îți place pizza și ai vrea să înveți s-o comanzi ca un adevărat italian, te invitam la cursurile de limba italiană organizate de CLSO!