Știai că circa 2000 dintre varietățile lingvistice sunt limbi africane?

Potrivit site-ului The Telegraph, pe mapamond circulă în jur de 7000 de graiuri diferite. Acestea se împart între peste 7 mld. de suflete și au o distribuție inegală de-a lungul și de-a latul continentelor.

În top, ca diversitate lingvistică, se amplasează Asia și Africa.

Cu această ocazie ne vom opri asupra limbilor răspândite pe ”Continentul negru”.

Ce limbi africane sunt cele mai vorbite?

Se estimează că numărul idiomurilor africane ajunge la pragul de 2000. Unele rămân instrument de comunicare pentru un număr redus de persoane. Dar la fel de adevărat este că altele sunt adoptate de zeci și chiar sute de milioane de persoane.

Iată câteva dintre cele mai vorbite:

  1. Limba arabă

Fruntea clasamentului este ocupată de limba arabă, cu aproximativ 150 mil. de vorbitori. Este limbă oficială în Algeria, Egipt, Maroc, Mauritania.

Conform ultimelor statistici, la nivel mondial, numără aproape 300 mil. de vorbitori nativi, fiind și una dintre cele mai vorbite ale Planetei. Poziționată pe locul 5 în lume, o întrec doar mandarina, spaniola, engleza și hindi.

  1. Limba swahili

Swahili, cunoscută și ca Kiswahili, reprezintă limbă maternă pentru milioane de oameni dintr-o zonă amplă din Somalia, până în Mozambic și Tanzania. Vorbită de populația Bantu, se află sub influența limbii arabe.

  1. Limba hausa

Următoarea de pe listă este hausa, o limbă cu peste 30 de mil. de vorbitori (Nigeria, Ciad, Gana, Niger), dintre care mulți o folosesc ca a doua limbă. Pentru scriere, recurge atât la alfabetul latin, cât și la sistemul de scriere arab.

  1. Limba amharică

Ca limbă oficială în Etiopia, reușește să adune zeci de milioane de vorbitori. Însă nu este foarte populară în toate regiunile sau în alte țări. Reprezintă o derivație a limbilor semitice și în prezent este considerată o limbă moartă.

  1. Limba yoruba

De pe lista celor mai vorbite limbi africane face parte și yoruba, cu mare trecere în special în parte vestică a continentului. Ca limbă pluricentrică, numără ”adepți” și în comunități din alte părți ale Globului, ca de exemplu din America și Europa.