În articolele noastre recente, am povestit mult despre avantajele pe care le obții atunci când urmezi cursuri de limbi străine. Fie că alegi limba engleză, germană, italiană sau maghiară, faptul că vorbești o limbă străină îți aduce numeroase beneficii pe plan personal și profesional.

Am abordat și aspectul călătoriilor, a căror experiență se schimbă radical atunci când poți să conversezi în limba vorbită în țara pe care o vizitezi. Pe lângă avantajul de a înțelege ce vorbesc cei din jurul tău fără să ai nevoie de traducători, vei putea să ceri informații utile și direcționări, să citești indicatoare, panouri și broșuri informative. Există de asemenea beneficiul de a putea savura din plin cultura țării pe care o vizitezi: experiențe culinare locale, spectacole de teatru, arhitectura și arta locală sunt doar câteva exemple. Mai mult, vei evita situațiile neplăcute de a fi în vizorul persoanelor rău intenționate, care “vânează” turiști.

Pentru a înțele și mai bine impactul benefic pe care îl pot avea limbile străine în călătorille tale, în acest articol îți vom împărtăși o povestioară pe această temă.

„Vară. Soare. Vacanță. Urma un mult așteptat concediu în Italia, cu sora mea. Am plănuit acest concediu 6 luni de zile în cel mai mic detaliu (cel puțin așa credeam) pentru ca totul să fie perfect iar noi două să ne putem bucura timp de 7 zile de relaxare și o cură culturală, așa cum ne doream.

Am aterizat la Roma și pentru că destinația noastră era Coasta Amalfi, odată ajuse la Roma, trebuia să cumpărăm conform planului, bilete de tren Roma-Positano. Zis și făcut. Doar că, chiar dacă plănuisem toată excursia cu rigurozitate, partea de limba italiană nu a fost pe lista mea de sarcini. Primul dezavantaj survenit din lipsa mea de cunoștințe de limba italiană, a fost că nici nu am înțeles ce mi-a spus operatorul de la casa de bilete și nici ce scria pe biletele cumpărate: biletele erau o combinație între o călătorie cu trenul până la Napoli și una cu feribotul de la Napoli la Positano.

Și ca să vă dați seama cât de palpitantă a fost toată călătoria, am realizat cele de mai sus cu 20 de minute înainte ca feribotul să plece spre Positano. Nu aveam de ales decât să gonim (la propriu) spre o stație de taxiuri, asta după ce  minute în șir am încercat să relaționăm cu localnicii și să întrebăm unde găsim taxiuri.

Mai mult, după ce am urcat în taxiul salvator, am încercat să îi explicăm șoferului că ne grăbim să prindem feribotul. Prin urmare, călătoria noastră cu el s-a transformat într-o cursă nebună la 120 km/oră.

În cele din urmă am urcat în feribot însă excursia noastră nu mai semăna deloc cu experiența relaxantă programată de acasă.

Șederea noastră în Positano a avut și multe momente de relaxare, condimentate însă cu momente de ușoară panică atunci când nu găseam drumul spre un obiectiv cultural vizat, străduța unui restaurant recomandat de turiști pe TripAdvisor, sau chiar drumul înapoi spre hotel, și nu puteam să cerem directive localnicilor deoarece nu știam deloc limba italiană. Ne-am descurcat de fiecare dată însă cu peripeții consumatoare de timp. Nu mai vorbesc de felurile de mâncare (savuroasă de altfel) pe care le-am primit la restaurante, care erau departe de a fi ceea ce am intenționat noi să comandăm.

Mi-a plăcut mereu să călătoresc însă experiența în Italia m-a făcut să realizez că un concediu în străinătate ar putea fi considerabil îmbunătățit atunci când cunoști limba țării pe care o vizitezi, măcar la nivel de conversație. Timpul petrecut în vacanță poate fi fructificat la maxim și nu irosit pe încercări (adesea copleșitoare) de a cere și primi indicații.

Mi-am învățat însă lecția și după întoarcerea din Italia, am luat câteva ore de limba italiană, pentru că eu și sora mea plănuim un City Break la Roma în primăvară. Vom avea doar 4 zile la dispoziție și trebuie să profităm de fiecare minut…nu aș vrea să ne petrecem câteva ore pe zi căutând străzi, muzee, cafenele sau restaurante.

Concediul în Positano a fost unul reușit, dar sunt convinsă că experiența Roma din primăvară va fi mult mai complexă datorită cursului de limba italiană pe care l-am urmat.”

Suntem și noi de acord că experiența unei călătorii este considerabil îmbunătățită atunci când vorbești limba străină din țara de destinație.

Echipa CLSO te poate ajuta să savurezi din plin concediile în străinătate, prin cursuri de limba engleză, italiană, germană, franceză și chiar japoneză.

Mai mult, te invităm să împărtășești cu noi experiențele tale din vacanțe și să ne spui cum te-a ajutat o limbă străină să te bucuri de fiecare concediu!

Echipa CLSO

Tel: 0745.900.225

Email: contact@clso.ro

Oradea, Str. Primăriei Nr. 54

www.clso.ro I Facebook.com/curslimbastraina