La marginea orașului Laponia din Finlanda, cu mult timp în urmă, trăia un meșter bătrân care făcea jucării. Tot anul meșterea la ele cu dragoste si răbdare. Erau minunate si nu semănau una cu alta.

Povestea lui Mos Crăciun începe în Ajunul Crăciunului, când bătrânul meșter pleca spre oraș să-și vândă jucăriile. Oameni din acel oraș nu erau prea bogați, așa că meșterul își vindea jucăriile pe mai nimic. Dar asta nu-i diminua cu nimic bucuria de a face jucării de care copiii să se bucure, după datină, în dimineața de Crăciun. Pânî într-un an în care…

Meșterul vânduse toate jucările și se întorcea spre casă. La marginea orașului s-a oprit să privească o fereastră. Știa că acolo locuiește o familie săracă și se întreba ce jucării or fi primit copii din acea casă.

-Dacă am avea un soldățel de plumb, numai unul, ne-ar fi de ajuns…

-Ne-am juca împreună și nu ne-am certa niciodatî pentru el. Bătrânul știa că nu mai avea nici o jucărie și tare ar fi vrut să le dăruiască măcar una. Dar ce minune! Tocmai un soldățel de plumb răsărise, nu se știe de unde, pe fundul sacului. Și astfel, dorința celor trei frați sărmani s-a îndeplinit.

În drum spre casă, bătrânul gândea: „Aș vrea să fac atât de multe jucării, încât să dăruiesc câte una fiecărui copil din lume, dar mai ales celor sărmani, cărora n-are cine să le cumpere”. Și mergând el așa, adâncit în gânduri, văzu în zăpadă un pui de căprioara care-l privea cu ochi triști.

-Sărmană făptura, ce te doare?

Se pare ca puiul de căprioara se rănise la un picior. Cum a știut și cu ce a avut la îndemâna, bătrânul i-a legat rana și la ajutat să se ridice.

Atunci făptura aceea gingașă i-a vorbit cu glas limpede ca de copil:

-Acum văd că ai o inimă bună. Dorința ți se va îndeplini.

Ca din pământ, a apărut o sanie fermecată purtată în zbor de niște reni minunați.

Și bătrânul s-a înălțat cu ei în cerul înstelat, spre o lume de basme. Chiar și hainele lui sărăcăcioase se preschimbaseră în niște haine neobișnuite de culoare roșie.

N-ar fi putut spune cât și pe unde l-a purtat sania fermecată. Într-un târziu, a simțit cum coboară lin într-un ținut înzăpezit, unde îl aștepta o căsuță cu ferește luminate. O mulțime de pitici precum cei din povești l-au întâmpinat bucuroși.

Piticii erau hairnici și îndemânatici, gata să se apuce de treabă. Materialele se găseau din belșug, căci, nu se știe cum, se înmulțeau mereu și nu se terminau niciodată. Iar bătrânul meșter priceput îi îndruma pe pitici și împreună făceau jucării, tot mai multe și mai frumoase. Pentru fiecare copil din lume, jucăria pe care și-o dorește.

În seara de Ajun sosesc colindătorii. La fiecare casă, ei aduc vestea minunată a nașterii Domnului și urează un an bun și îmbelșugat.

Târziu, când noaptea se lasă, copii se culcă în pătucurile lor. În urechi le mai sună încă zvonul de colinde: „O ce veste minunată”…Apoi dorm și visează…

Dar oare vis să fie???

Este noaptea în care visele copiilor se împlinesc. A doua zi, în dimineața de Crăciun, în jurul bradului împodobit, bucuria nu mai are margini. Nici unul dintre ei n-a fost uitat. Iar după numele sărbătorii, copiii i-au pus numele Moș Crăciun și așa a rămas până astăzi.

Globalizarea ne-a oferit posibilitatea de a călători mai mult indiferent de sezon. Tocmai de aceea, există o mare posibilitate să ne petrecem sărbătorile de iarnă undeva departe de casă, chiar acolo unde Moș Crăciun își are rădăcinile sau, dimpotrivă, într-o țară exotică. Indiferent de preferințe, este necesar să știm să spunem CRĂCIUN FERICIT în limba locului în care ne aflăm, pentru a ne împrieteni mai repede cu localnicii și a ne bucura de spiritul sărbătorilor de iarnă.

V-ați întrebat cum se spune Moș Crăciun în alte limbi străine?

Vă așteptam să învățăm împreună!

CLSO oferă cursuri de limbi străine atât individual, cât și în grupe organizate de cursanți, sau la nivel corporate.

Echipa CLSO

Tel: 0745.900.225

Email: contact@clso.ro

Oradea, Str. Primăriei Nr. 54

www.clso.ro I Facebook.com/curslimbastraina