În sfârșit, ai reușit să descâlcești limba franceză, după ce nu ai avut parte de ea în cei 12 ani sau mai mulți de școală.

Nu a fost ușor ca odată încheiate socotelile cu absențele nemotivate, cu tezele și materiile (cu multe dintre ele nici măcar nu rezonai), să te mai întorci la studii… Dar te-ai întors.

Și nu ai ales engleza pe care ai prins-o din zbor, nici germana despre care crezi că nu este pentru tine, ci franceza, draga de ea…

Despre ce să discuți cu un vorbitor de limba franceză? 

Pentru a te perfecționa, nu ajunge sa participi la cursuri. Așa cum bine știi, de un enorm ajutor este să trăiești printre vorbitorii nativi, în acest caz, printre francezi. Și unde mai bine îți poți ”roda” cunoștințele dacă nu în Franța?

Imediat ce pui piciorul pe aceste meleaguri, vei auzi multe conversații în jurul vinurilor, restaurantelor sau…

Dar ce subiecte poți aborda pentru a capta interesul posibililor interlocutori?

Dacă îți place să te răsfeți cu băuturi rafinate, vorbește despre șampanie! (H3)

Denumirea de ”șampanie” are ca sursă regiunea în care se produce, Champagne-Ardenne, poziționată la 150 km est față de capitală. Dacă eticheta afișează altă zonă de proveniență, înseamnă că băutura nu este… adevărată.

De asemenea, află că șampania este un tip de vin în care se mixează 3 soiuri de struguri: Pinot Noir, Pinot Meunier și Chardonay. În plus, doar 10 % din producția mondială însemnă șampanii învechite. Din acest motiv, sunt și cele mai… scumpe.

Dacă ești un gurmand, schimbă impresii despre bucătăria franțuzească!

Franța este faimoasă și pentru bucătăria rafinată și rețetele excentrice care, de multe ori dau naștere unor preparate puțin apetisante pentru restul lumii. Dar te poți mulțumi și cu finețuri mai ”normale”, gen foie gras, cartofi franțuzești, sos bechamel, paste Ratatouille sau creme brulle.

Nu lipsesc apoi din peisaj nici tehnici de gătire renumite, precum flambarea, blanșarea, poșarea sau gratinarea, ”adoptate” și în alte bucătării. De câțiva ani, sunt intens vehiculate în emisunile cu specific culinar.

Dacă ți-ai trăit copilăria alături de Cei trei mușchetari, rememorează aventurile!

Și ca să schimbăm puțin macazul, vom trece la literatură și la una dintre operele celebre traduse din limba franceză, anume Cei trei mușchetari. În mod cert, nu ți-s străine aventurile lui Athos, Porthos, Aramis și ale tânărului d’Artagnan. De altfel, povestea are o continuare, de fapt… două.

Este vorba despre o trilogie ale cărei acțiuni gravitează în jurul devodamentului și trădării, subiecte cu un puternic impact asupra cititorilor. Din trilogie mai fac parte După 20 de ani, romanul central și Vicontele de Bragelonne.

Dacă ești un cinefil înrăit, dovedește-o abordând Festivalul de film de la Canees!

Încă o dată vom aduce în prim-plan o tematică inspirațională diversă. Poate și deoarece chiar în aceste zile și-a deschis porțile pentru a 71-a oară, cel mai șic și glamuros eveniment cinematografic al anului, Festivalul Internațional de Film de la Cannes.

Dacă te țin cunoștințele și nu ai limba încâlcită, îți poți surpinde interlocutorul vorbindu-i tocmai despre unul dintre simbolurile Franței. Festivalul și-a câștigat popularitatea în lume și datorită out fit-urilor spectaculoase etalate de vedete pe faimosul covor roșu.

Recomandări

Deja te-am ”inițiat”, restul pașilor și deciziilor îți aparțin!

Dacă timpul și bugetul îți permit, nu mai sta pe gânduri și răsfață-te cu o excursie sau cu o vacanță prelungită în Franța!

Iar dacă încă mai cercetezi piața în căutare de ore, oprește-te, alege cursul de limba franceză CLSO!