Cum arată ”profilul” celor cu înclinație spre limbile străine?

Ți se pare complicat să înveți limbi străine? Poate pentru că nu ai avut profesori grozavi în școală și te crezi în dezavantaj acum, la vârsta adultă? Sau ai ajuns la concluzia că nu ai un astfel de talent?

Ce spui atunci despre toți acei oameni care cunosc nu una, ci măcar 2 limbi pe lângă cea maternă?

Unii dintre ei au sigur înclinație. Posibil însă că mulți nu au o minimă predispoziție. Însă nimic nu i-a împiedicat să dobândească o certă fluiditate în comunicare. Iar dacă ei au reușit, înseamnă că și tu îți vei atinge obiectivul, chiar de te crezi cam tare de cap.

Ce au în plus persoanele care învață ușor limbi străine?

Din perspectiva patrimoniului genetic, ”profilul” poligloților nu are nimic în plus comparativ cu cei care abia se târăsc în conversații. Pe scurt, nu întruchipează o categorie superioară. Dar cu timpul, și-au construit niște abilități.

Stau bine cu memoria

Studiul în sine implică logică și mai ales memorie. Memoria e primul factor ce influențează învățarea de orice fel. Și are nevoie de antrenament.

Multe noțiuni se rețin logic, folosind anumite scheme, reguli, modele. Însă în alte situații e nevoie de ”toceală” serioasă. Iar cine prezintă carențe mnemonice poate recurge la diverse tertipuri și strategii pentru memorarea cuvintelor străine.

Au o tehnică bună

Memoria nu e totul, însă te ajută. Chiar mult de tot. Însă e posibil să nu excelezi, oricât efort depui. Din fericire, există și alte metode.

Nu toți au memorie de computer, dar poate au o tehnică ce dă roade. Inspiră-te de la cei care-și ating țelul. De pildă, vizionează filme și emisiuni în respectiva limbă. Fă-ți prieteni reali / virtuali (prin intermediul rețelelor sociale), citește etc.

Se simt entuziasmați

La ce mai servesc însușirile precedente dacă lipsește entuziasmul? Cu toate bunele intenții inițiale, treptat, pasiunea poate să-și reducă intensitatea.

Dinainte să participi la cursuri, trebuie să înțelegi că studiul e lucru serios. Deși metodele de învățare poate seamănă a joacă uneori. Totuși, nu-l privi ca pe o obligație, ci ca pe ceva relaxant și de folos. Astfel, vei aborda orice limbă cu mai multă lejeritate.

Știu să asculte

Pentru a prinde ritmul corect, accentul care trebuie sau secrete de fonetică, stai cu urechile ciulite. Învață să asculți. Așa cum fac cunoscătorii.

Chiar în limbile unde pronunția este aproape în raport de 1 la 1 cu ortografia, rareori vorbirea orală coincide cu cea scrisă. Există sunete și cuvinte ce nu apar în textele scrise, însă sunt destul de comune în conversații.

Sunt motivați

Ca ultimă abilitate, poate cea mai de seamă, cea care face diferența, este motivația. Fără ea, celelalte talente, deși bune de tot, se dovedesc a fi degeaba.

E simplu să te motivezi când ai nevoie pentru studiu în străinătate, pentru a avansa în carieră (și-ți lipsește o limbă), pentru a călători etc. Alteori e mai complicat. Poate nu ai identificat adevăratul scop. Așa că…

De ce vrei să înveți? Doar pentru că-ți place sau ai alt țel?

Oricare este obiectivul, fixează-l bine în minte. Scrie-l dacă trebuie. Citește-l și recitește-l de atâtea ori până se va întipări definitiv. Te va ajuta să te ridici de fiecare dată când te va tenta să renunți.

Spui că-i greu?

Simți că-ți lipsește vocația? Lasă-ne să te-ajutăm! La CLSO avem nu doar o mare diversitate de cursuri, ci și metode de predare moderne, ce-ți garantează urmarea țelului!