Centrul de Limbi Străine Oradea vă oferă oportunitatea să învățați ușor limba rusă. Lecțiile sunt concepute sub forma unor module interactive, care vor transforma procesul anevoios de cunoaștere a unei limbi slave într-o activitate captivantă.

Următorul nostru curs începe în curând, în 26 noiembrie 2019. Incearcă ceva nou, accepta provocarea și depașește-ți limitele! Sunt multe motive pentru care ar trebui să știi limba rusă!

De ce să învăț limba rusă?

Rusia este cea mai întinsă țară din lume și ocupă un teritoriu vast în Europa și Asia. Limba rusă este oficială în Federația Rusă, care are o populație de peste 140 de milioane de persoane. Este limba oficială a Rusiei, Belarusului, Kazahstanului și a Kârgâzstanului. Limba rusă mai este vorbită în Israel, zona Balcanică, Ucraina, Armenia și America, unde sunt aproximativ 850.000 de vorbitori. În unele perioade a fost considerată cea mai vorbită limbă din Europa. Statisticile actuale arată că astăzi este a opta cea mai vorbită limbă din lume.

Rusia este o putere politică și economică mondială. Cunoașterea limbii ruse reprezintă un imens avantaj lingvistic, o oportunitate profesională și o perspectivă în profunzime asupra culturii mondiale.

Mărimea țării și bogatele resurse naturale sunt un magnet pentru oamenii de afaceri străini. O comunicare eficientă cu partenerii este un pas important pentru orice afacere serioasă. Multe companii caută personal calificat care cunoaște limba rusă, iar companiile rusești au o nevoie tot mai mare de angajați care știu atât engleză, cât și rusă.

Limba rusă în CV va fi un avantaj chiar și pentru posturile care nu solicită această limbă. Majoritatea o consideră dificil de învățat, prin urmare va fi un plus în competiția pentru un loc de muncă.

O vacanță în superbele orașe din Federația Rusă, cum ar fi Moskova, Sankt Petesburg sau Soci te va ajuta să descoperi autenticitatea locală mai ales dacă vorbești limba. Și literatura rusă, arta sau muzica rusească îți pot deschide accesul către cultura acestei țări. Ar fi o delectare să poți citi operele lui Tolstoi și Dostoievski în limba originală.

Cum învăț limba rusă?

Dacă ești atras de limba rusă şi ești determinat să o înveți, trebuie să ai răbdare. Nu este foarte ușor accesibilă din cauza gramaticii anevoioase şi a pronunţiei. Dar nu ar trebui să te descurajeze! Există și avantaje care ușurează procesul de învățare: sunt doar trei timpuri verbale, iar ordinea cuvintelor este previzibilă. În plus, aflabetul chirilic sau slav nu este atât de greu de asimilat pe cum pare la prima vedere. Jumătate din cele 33 de litere ale alfabetului rus seamănă cu cele ale afabetului latin.

Știați că… ?

Limba rusă este cea mai răspândită limbă din Eurasia. Cu peste 170 de milioane de vorbitori nativi, este a opta cea mai vorbită limbă străină din lume. Cu toate acestea, datorită spațiului geografic extrem de extins al Federației Ruse, vorbitorii nativi de limba rusă au ajuns să acopere cea mai mare parte a celor două continente. Depășește inclusiv China, unde se află de șapte ori mai mulți vorbitori nativi.

Întinsă pe aproape toată Asia de Nord și pe o mare parte din Europa de Est, Rusia are unsprezece fusuri orare.

Numele de familie rusești diferă în funcție de sex. Numele complet al unui rus are trei componente: prenumele, patronimul și numele de familie. Patronimul este prenumele tatălui, căruia i se adaugă terminațiile -ovich sau -evich pentru băieți, și -ovna sau -evna, pentru fete. De pildă, dacă tatăl se numește Alexei, băiatul va avea ca patronim Alexeevich, iar fata Alexeevna.

Dacă vrei să devii astronaut, e musai să înveți limba rusă. Dată find implicarea majoră a Rusiei în tehnologia spațială și, în special, pe Stația Spațială Internațională, în acest moment a devenit o cerință obligatorie ca astronauții să cunoască destul de bine limba rusă. Așa că, dacă aveți de gând să mergeți în spațiu, trebuie să deschideți nu doar manualul de astrofizică, ci și dicționarul de rusă.