Ai încheiat de curând cursul de engleză pentru începători și ți-e teamă să conversezi? Poate să nu greșești? Nu că ar fi contraindicat, dimpotrivă. Erorile sunt chiar productive.

Unele persoane reușesc să se lanseze în dialoguri complexe într-o limbă străină, chiar fără un bagaj consistent de cunoștințe lingvistice. La polul opus se află cei timorați, care abia dacă au inspirația să lege două vorbe.

Engleză pentru începători – Cum poți depăși teama de a dialoga?

Pentru a te exercita într-o conversație cât încă ”bâjbâi” printre ortografiere și reguli de pronunție, adevărul este că-ți trebuie nerv. Muuuult…

Ca să-ți fim de ajutor, iată câteva trucuri la care poți recurge dacă te afli la început de drum!

  1. Antrenează-te!

Te-ai înscrie la un maraton fără vreodată să fi avut vreodată contact cu alergarea? Evident, NU! La fel, nici în conversații.

Primul pas în vederea obținerii unor rezultate efective constă în cunoașterea limitelor. Nu în sensul să te mulțumești cu puțin. Dar fii o persoană realistă. Înainte de toate, antrenează-te. Fă-o ori de câte ori ai prilejul. Doar așa-ți vei îmbunătăți performanțele, iar limba ți se va descleșta.

  1. Începe cu începutul!

Te aștepți ca după primele lecții să reușești să turui ca un vorbitor nativ? Toate la timpul lor! Așteaptă și vei reuși!

Ca orice inițiere, și aceasta va fi progresivă. Începe cu teme abordabile, folosind cuvinte uzuale, fără nimic elaborat. Spre exemplu, îți va fi mai ușor să ai o conversație în doi decât în grup. Este mai simplu să te concentrezi pe un singur interlocutor decât pe mai mulți deodată.

  1. Învață din erori!

De câte ori nu ai auzit spunându-se că din greșeli învață omul? Nimic mai adevărat! Contează mai puțin contextul.

Comiterea unor greșeli face parte din procesul de învățare al unei limbi străine. Nu te descuraja atunci când te încurci printre cuvinte. Și nu-ți fie teamă să mai comiți altele. Nu percepe momentul ca pe o înfrângere, ci ca pe o oportunitate de a te perfecționa în limba engleză sau care-o fi ea.

  1. Relaxează-te!

Crezi că doar tu ai senzația că ți se șterge din memorie tot ce-ai învățat la cursul de engleză pentru începători?

Emoțiile! Bată-le vina… Stările de neliniște care acompaniază prestațiile tale lingvistice te pot sabota. Nici nu-ți imaginezi. Frica generează frică. Cu cât te agiți mai mult, cu atât cuvintele vor înceta să apară. Sau se vor împotmoli în nodul din gât. Cum s-ar spune, pierzi pe mâna ta. Sau… te poți relaxa.

  1. Renunță la comparații!

Colegul de curs vorbește mai fluent și are bagajul lingvistic mai ”generos”? Este pierdere de timp să te compari cu restul!

Indiferent de domeniu, fiecare este unic. Are propriul ritm în care învață, acumulează cuoștințe și progresează. Unii oameni sunt mai precoce, alții mai tardivi, după cum le e felul. Concentrează-te în schimb pe strategiile potrivite ție, nu altora. Sunt cele care-ți vor permite să continui și să avansezi.

  1. Uită de accent!

Te străduiești din răsputeri să-ți modelezi accentul românesc și modul în care pronunți fiecare sunet în limba engleză?

Fonetica reprezintă o piesă esențială în mecanismul de învățare a unei limbi străine. Este important să cunoști pronunția fiecărui sunet. Însă ca începător, are o mai mare însemnătate să înțelegi și să te faci înțeles decât modul cum articulezi. Pe parcurs vei avea timp și pentru corecții.

Consideri folositoare sfaturile noastre? La ce alte posibile strategii te-ai gândit? Sau ce trucuri ai pus la rândul tău în aplicare în vremea cât erai un ”newbie”?

Ai nevoie de îmbunătățiri lingvistice ”pe ici, pe colo, și anume în punctele… esențiale”? Te așteptăm la CLSO, la cursul de limba engleză pentru începători, medii și avansați!