În zilele noastre, cunoașterea unei limbi străine reprezintă o necesitate. Unii, mai norocoși, învață de la vârsta copilăriei, alții mai încolo… Nu că ar fi târziu vreodată… Important este să reușești să te ”îmbogățești” și cu alte graiuri.

Nu-ți vom vorbi despre motivele pentru care să înveți și altă limbă în afara celei cu care te-ai născut, ci despre ce ai de făcut pentru protejarea acestei ”investiții”. Nu este vorba (doar) despre partea financiară.

Pe lângă costuri, trebuie alocate și alte resurse. Însă de prea multe ori, componente precum ”timp” sau ”implicare” se trec cu vederea, deși esențiale.

Studiul unei limbi străine necesită timp

Nimic nu se realizează peste noapte. Nici în câteva săptămâni.

Mintea are nevoie de timp pentru a asimila concepte. Perioada descrie un interval mai lung decât pentru a le înțelege.

La o singură lecție, profesorii CLSO îți pot explica câteva reguli gramaticale în franceză sau în italiană. Va fi suficient să le pricepi la nivel de logică. Dar memorarea și folosirea lor în mod corect… Sunt o altă poveste.

Nici la un curs ce se vrea intensiv nu se obțin rezultate miraculoase. Deoarece mai întâi trebuie să treacă o vreme. Poate fi vorba de luni de zile în care să te familiarizezi cu noul grai.

Abia după ce atingi un anume nivel de cunoștințe vei reuși să ordonezi conceptele în mod logic. Abia apoi vei izbuti să te învârți cu dezinvoltură printre ascunzișurile unei gramatici complet străine și să gândești în limba respectivă.

Dar variabila timp nu rămâne fixă, ci se modifică în funcție de:

  • Obiective;
  • Punctul de plecare.

Evident, când există deja o bază, creierul se va mișca mult mai rapid pentru a-și completa ”rezervele”.

Nu degeaba includem în pachetele de curs și opțiunile de testare anticipată. Mai multe detalii despre această posibilitate poți afla accesând pagina principală clso.ro.

Implicarea trebuie să fie constantă

Lucrurile importante nu se obțin simplu și rapid.

Pătrunderea unei limbi străine prespune și motivație. Sau, în absența ei, vei da bir cu fugiții încă de la primele dificultăți.

Nu contează în ce constă ”mobilul” atâta timp cât există unul.

Ia orice exemplu vrei: curs de gătit sau de cusut, de formare profesională sau de fitness. Dacă decizi să apuci o anume stradă, se presupune că nu o faci din obligație, ci pentru că la mijloc există o ”scuză” solidă.

Este esențial să stai cu urechile ciulite la fiecare oră. Însă atenția excesivă nu-ți va folosi la multe dacă nu izbutești să-ți canalizezi energiile asupra țintei prestabilite.

Concentrează-te asupra scopului, indiferent dacă punctezi spre o varietate lingvistică simplă precum italiana, ori spre altele mult mai greu de abordat, precum germana, rusa sau limba japoneză.

Pentru ca rezultatele să încununeze așteptările, canalizează-ți gândirea și energiile asupra obiectivului. Fă-o oriunde te afli, adică atât când îmbraci haina cursanților, cât și în rest (acasă, în timp ce cauți un film ori la bar, în timp ce-ți savurezi cafeluța).

Reține!

Procesul de învățare constiutie o adevărată investiție în tine nu doar din punctul de vedere al bugetului.

Acum ai înțeles de ce să nu mai pierzi timp prețios, ci să iei inițiativa și să te numeri printre participanții la cursurile CLSO?