Credeai că limba lui Goethe te depășește? Am spus bine… Credeai… Realitatea diferă. Cei care învață germana nu sunt (neapărat) mai inteligenți. Poate doar mai dedicați și, în mod cert, știu cum să înceapă și mai ales de unde.

Învață germana ca un neamț get-beget!

Îți vine să faci stânga-mprejur și să fugi când auzi de germană? Te-ai convins că această specialitate lingvistică nu e pentru tine sau că nu-ți servește la nimic?

Mai gândește-te, indiferent de piedici!

Ți-ar fi infinit mai ușor dacă ți-ai permite să călătorești? Este foarte probabil, din vreme ce legătura strânsă cu oamenii și locurile ”străine”, contactul auditiv cu cuvinte și expresii complicat de pronunțat te pot ajuta să-ți ”rodezi” urechea.

Însă cum nu toți dispun de resurse financiare generoase, puțini își permit luxul să trăiască în Germania, fie și o scurtă perioadă.

Așadar, ce poți face pentru aprofundarea cunoștințelor dacă ai început cursul de limba germană?

Poți acumula deprinderi prin imitație, trăind ca un neamț autentic. Dar asta nu înseamnă că ți-e sortit să ai bere la fiecare masă sau că trebuie să ”împrumuți” din răceala ce-i caracterizează, ci cu totul altceva:

Vizionează filme!

Înlocuiește cursurile convenționale cu filme. Producțiile cinematografice nemțești pot deveni o excelentă posibilitate să-ți rodezi auzul și altcumva decât prin lecții rigide, predate de niște profesori neînduplecați.

Delectează-te cu lungmetraje în care protagoniștii vorbesc germana. În funcție de nivelul lingvistic, optează pentru filme cu / fără subtitrare. Treptat, vei constata că începi să-ți extinzi bagajul de cuvinte.

Ascultă radioul!

O altă metodă, nu mai puțin eficace, este să asculți posturi de radio nemțești, combinația cu muzica fiind numai bună în vederea îmbogățirii vocabularului. Însă spre deosebire de prima propunere, lipsesc imaginile.

Cum nu mai ai un reper, devine mai greu să descifrezi cuvintele. Totuși, radioul poate reprezenta o soluție pentru cine a ajuns la un nivel satisfăcător (un începător nu ar înțelege nimic).

Privind în urmă, în timp, aproape că regreți că nu te-ai familiarizat cu această limbă atât de complexă în anii cât încă mai bătuceai cu coatele băncile școlilor. Nu că ar fi vreodată târziu…

Fă-ți prieteni!

Dacă limba lui Goethe te-a captivat și ai de gând s-o descoperi, nu te baza pe o călătorie prin landurile Germaniei. Poate ar trebui să cauți ”sursa” mult mai aproape.

Din fericire pentru tine, nemții adoră să călătorească. Așa că, ajunge să privești în jurul tău. Poți da de turiști în căutare de informații, de jumătatea ta sau de un angajator.

La urma urmei, nu uita că germana se regăsește printre cele mai solicitate limbi pe piața muncii. Și există multe probabilități să găsești un job la o companie nemțească ori un partener de viata.

Comunicarea directă cu un neamț autentic sau măcar cu un vorbitor îți permite să accelerezi puțin timpii de învățare. Strategia facilitează progresele în exprimarea orală și îmbunătățește capacitatea de înțelegere. În plus, sporește încrederea de sine.

Recomandări!

Învață germana de la cei care se pricep, nu ”după ureche”! Vizitează Centrul de Limbi Străine Oradea și percepția ta se va schimba!

Iar dacă vrei să-ți faci o idee despre cât de bine te descurci, probează opțiunea de a da un test online în limba germană! Nu te costă nimic, completează modulele cursului, fiind inclus în pachetul pe care l-ai ales.