Engleză începători – Ghid să te descurci în străinătate când știi doar româna
La ce-ți trebuie să fii poliglot când îți vine chef să călătorești prin străinătate? Întrebare numai bună pentru cine a ajuns abia la nivelul de engleză începători. Sau nici acolo…
Tare-i greu pe lume când nu ai mintea pregătită pentru altă limbă în afară de română. Mai ales dacă pașii te poartă peste hotare. Și tot ce poți să exprimi este într-o păsărească nou inventată de tine, mai anemică decât amintirile de la orele de engleză.
Gluma-i glumă, șaga-i șagă… Să trecem la treburi mai serioase…
Engleză începători – Cum te descurci în străinătate fără să cunoști o boabă în alte limbi?
Dacă ai tras chiulul sau nu pe la școală, nu mai are importanță. Faptu-i consumat. Acum, esențial e să te descurci în aventurile tale de ”pe-afară” și cu puținul ce-l știi.
Dacă nu ai habar, din nou, no problem, buddy! Te ajutăm noi să descâlcești ițele…
Evită destinații îndepărtate
Deocamdată, ca să-ți fie mai ușor cu orientarea, mulțumește-te cu meleaguri mai apropiate de ale noastre. Inclusiv ca vorbă, tradiții, cultură etc.
Ce spui de țări cu origini latine? Italia, Spania, Franța și Portugalia sunt pline de locuri splendide în care-i musai să ajungi măcar o dată-n viață.
Iar limba franceză, italiană, spaniolă sau cea portugheză se prinde din zbor. Și oricât ai fi de anti-talent, tot poți face niște asocieri corecte cu vocabularul românesc.
Desigur, poți trece de barierele culturale, încercându-ți norocul turistic și cultural pe alte continente. Doar pregătește-te…
Organizează-ți bine aventura
Orice călătorie și excursie mai lungă în străinătate, ce se lasă măcar cu o noapte de cazare, trebuie planificată. Nu că spontaneitatea nu e bună…
Căutând din timp hoteluri, restaurante, obiective de văzut etc., reduci șansele să se producă situații nepravăzute din care e greu să ieși.
Pe de altă parte, informându-te din timp despre toate lucrurile de mai sus, poți evita risipa de bani. Și poți învăța să recunoști escrocheriile locale.
De pildă, încearcă să nu cazi în capcane de genul: bilete vândute de ambulanți, închirieri dubioase, curse de taxi fără contor, prețuri umflate la servicii, mărfuri similare cu ale unor branduri celebre, dar contrafăcute etc.
Descarcă Google Translate
În această epocă, un smartphone este la ordinea zilei. Profită așadar de tehnologie și descarcă aplicația de tradus.
Pentru cineva care nu are barem minime noțiuni de engleză începători (sau de o altă limbă de circulație internațională), Google Translate poate deveni un fel de ”as din mânecă”.
Aplicația poate servi nu doar la traducerea unor cuvinte răzlețe, ci și a unor fraze întregi. Totul se face instant.
Poate că traducerile nu sunt foarte precise în ce privește semantica și regulile gramaticale. Dar în mod cert te vei face înțeles când nu ai alternative.
Folosește comunicarea nonverbală
Că știi ori nu limba gazdelor sau o alta vorbită de ei, nu mai contează, când poți recurge la talentele actoricești de mim.
Mai bine-zis, fă-i pe ceilalți să te înțeleagă prin gesturi și mimica feței (pantomimă). Nu e nevoie să te pricepi prea bine.
De exemplu, e ușor că ceri de băut și de mâncare sau să cauți un loc de dormit doar mimând conceptele.
Sau, ajutându-te de tehnologie, te mai poți folosi de imagini. O căutare rapidă pe ”Sfântul” Google și vei găsi orice loc / obiectiv te interesează.
Eventual, salvează de acasă în memoria telefonului câteva fotografii de importanță strategică. Nu de alta, dar să le ai la îndemână dacă îți lipsește conexiunea la internet.
Iar ca sugestie de sfârșit…
Se înțelege de la sine că ideal ar fi să-ți îmbunătățești nivelul și cunoștințele lingvistice de pe acum. Nu să te plângi că maximul pe care l-ai putut acumula nu trece de engleză începători.
În acest sens, ce spui de lecții private de engleză?
Și să nu dai vina pe lipsa de timp, avem o alternativă. Pur și simplu îți va fi imposibil s-o refuzi. Despre cursuri de engleză online e vorba aici…