Programarea Neurolingvistică (NLP) este un instrument de comunicare, dezvoltare personală și psihoterapie creat de Richard Bandler și John Grinder în California, US, în anii 70. Creatorii NLP susțin că există o legătură între procesele neuronale (neuro), partea lingvistică (lingvistic) și modelele de comportament deprinse prin experiențe (programare), precum și că acestea pot fi schimbate și adaptate, astfel încât să se atingă obiective specifice de-a lungul vieții. Bandler și Grinder de asemenea susțin că prin metodologia NLP se pot “creea” oameni cu aptitudini excepționale, ajutând fiecare individ să le obțină.  Tot ei susțin că adesea, pe parcursul unei singure ședințe, NLP poate trata probleme precum fobii, depresii, alergii, răceli sau tulburări psihosomatice. Cu alte cuvinte, programarea neurolingvistică reprezintă modalitatea de a învăța limbajul propriei noastre minți.

 

Chiar dacă tehnicile NLP au creat controverse de-a lingul timpului, NLP a fost adoptată de hipnoterapeuți dar și de companii care organizează seminarii și traininguri de leadership.  

Principala componentă a NLP este subiectivitatea (Bandler and Grinder).

Experimentăm lumea într-un mod subiectiv și astfel creăm reprezentații subiective ale experiențelor noastre. Aceste reprezentații subiective ale experiențelor noastre sunt alcătuite prin intermediul celor 5 simțuri și limbaj. Așadar, experiența noastră conștientă și subiectivă este reprezentată în termeni de auz, văz, simț olfactiv, simț tactil și gust, astfel încât, când rememorăm o acțiune sau anticipăm un eveniment viitor, vom vedea imagini, vom auzi sunete, vom gusta arome, vom simți atingeri, vom mirosi, gândind totul într-un anumit limbaj care vine natural.

Comportamentul uman poate fi descris și înțeles în termenii acestor reprezentații subiective bazate pe simțuri. Implicit, comportamentul poate fi influențat prin manipularea acestor reprezentații subiective.

Să înțelegem mai bine …

Haideți să luăm un exemplu! Ați încercat vreodată să comunicați cu cineva care vorbea o altă limbă decât limba română? Spre exemplu, o persoană care vorbea limba engleză sau limba germană. V-ați aflat vreodată la un restaurant în Germania și (ați crezut că) ați comandat o friptură dar atunci când v-a sosit comanda, ați primit tocăniță de ficăței? Acesta este relația pe care noi o avem cu mintea noastră inconștientă. Poate credem că “am comandat” prosperitate, relații frumoase cu familia și prietenii și o dietă echilibrată, dar, dacă aceste lucruri nu se întrevăd, atunci probabil că ceva se pierde pe drum.

În progamarea neurolingvistică există un principiu potrivit căruia mintea conștientă este the goal setter (to set goals=a stabili scopuri), iar mintea inconștientă este the goal getter (to get goals=a atinge scopuri). Mintea ta inconștientă nu este împotriva ta ci mai degrabă îți este un ajutor de nădejde în a obține ceea ce îți dorești în viață. Însă, dacă nu poți sau nu știi să cumunici eficient ceea ce îți dorești, vei continua să primești boluri aburinde de tocănițe, în timp ce tu râvnești la o friptură suculentă.

Te provocăm chiar acum la un exercițiu: dacă ai putea să schimbi un singur lucru, un obicei pe care îl ai, care ar fi acesta? Răspunsul tău ar putea să fie că ai vrea să nu îți mai pierzi calmul în negocieri, să îți organizezi mai bine timpul, să nu mai sari peste ora de yoga, să petreci mai puțin timp pe rețelele de socializare sau să nu mai amâni cursul de limba germană online pe care ți-l dorești de atâta timp.

Orice răspuns ai dat, trebuie să realizezi că mintea ta inconștientă te determină să ai aceste obiceiuri mai puțin favorabile ție, deoarece consideră că tu asta îți dorești.

Programarea neurolingvistică este ca un manual de instrucțiuni pentru creier iar cursurile de NLP te ajută să înveți cum să devii fluent în limbajul minții tale, astfel încât fiecare “server” care se află în „inconștient” să înțeleagă ce anume îți dorești de fapt de la viață.

NLP este instrumentul care te ajută să comunici excelent atât cu tine însuți, cât și cu cei din jurul tău. Programarea neurolingvistică s-a dezvoltat prin modelarea unor comunicatori și terapeuți  excelenți, care au obținut rezultate notabile cu clienții lor. NLP nu este doar un set de metode și instrumente, este o metodologie de cunoașterea a modului în care îți poți atinge scopurile și rezultatele dorite.

Tehnicile folosite în NLP variază de la metoda vizualizării sau formarea unei imagini mentale a ceea ce îți dorești, la disocierea vizual-kinestezică, proces care are la bază depășirea traumelor prin metoda imaginației. Terapeutul te ajută astfel să corectezi limbajul care îți generează gândirea negativă și comunicarea deficitară.

Cum funcționează?

Așa cum am mai spus la începutul articolului, experiențele noastre de viață ne influențează modul în care relaționăm și percepem lumea în care trăim. Nu există două persoane care să aibă experiențe identice, gândire identică și prin urmare nici viziune identică asupra lumii. Programarea neurolingvistică ne poate ajuta să înțelegem modul în care gândim, de ce gândim într-un fel anume, de ce adoptăm anumite comportamente și ulterior să învățăm să ne gestionăm emoțiilt și să reprogramăm modul în care procesăm informații, astfel încât să ne schimbăm comportamentul în favoarea noastră.  Totodată, programarea neurolingvistică ne poate ajuta să indentificăm situațiile în care am atind rezultatele dorite în trecut și să reperăm mijloacele care ne-au ajutat în acele momente să ne atingem obiectivele.

Programarea neurolingvistică este așadar considerată a fi un set de concepte și tehnici care te pot ajuta să deții controlul asupra minții tale, a emoțiilor tale și implicit a vieții tale.

Așa cum programarea neurolingvistică te poate ajuta să comunici eficient și corect cu tine însuți, la CLSO te putem ajuta să comunici eficient în orice limbă dorești. Contactează-ne acum și vom alege împreună pachetul de curs de limbă străină care ți se potrivește! Ai aflat că acum îți oferim și cursuri de limba engleză și germană online? J

Echipa CLSO

Tel: 0745.900.225

Email: curslimbastraina@gmail.com

Oradea, Str. Primăriei Nr. 54

www.clso.ro I Facebook.com/curslimbastraina