Persoanele bilingve sunt mai inteligente – Află motivele!

Câte limbi străine cunoști? De ce te-ntrebăm? Deoarece poligloții stau excelent la capitolul inteligență. Pentru cine vrea să-și îmbunătățească funcțiile cerebrale, un curs de limbi poate fi un excelent ”remediu”. Erai deja la curent, ai intuit sau te surprinde afirmația? Oricum ar fi, vom pune punctul pe ”i”, argumentând cum putem mai bine.

De ce este benefic să știi mai multe limbi străine?

Da, te ajută în numeroase situații, inclusiv când cauți un job mai bun. Sau să treci granița spre meleaguri străine, în interese turistice.

Însă nu sunt doar utile și atât. Învățarea mai multor idiomuri are o influență pozitivă asupra creierului. Antrenându-l, dezvoltă inteligența și lărgește perspectivele.

Tinerețe fără bătrânețe

Despre materia cenușie este vorba. Aproape că nu-ți vine să crezi, însă cunoașterea mai multor limbi are un impact extraordinar asupra intelectului:

  • • Ajută la menținerea lui în formă;
  • • Protejează de demență, cu efecte ce întrec orice medicament;
  • • Întârzie simptomele bolii Alzheimer la pacienții cu risc.

Este lucru îmbucurător. Mai ales că suntem cu toții îngrijorați nu atât de bătrânețe, cât de ”efectele colaterale”, ca de pildă apariția demenței.

Cu urechile ciulite

În timp ce te chinui să le înveți, dar și până să le stăpânești ca un profesionist, creierul depune mai mult efort să diferențieze sunete și cuvinte. Cu limba maternă nu se întâmplă la fel, întrucât cu ea este familiarizat.

Această ”strădanie” se extinde și dincolo de studiu. Pentru că se îmbunătățește percepția versus mediul înconjurător și capacitatea de ascultare.

Memorie? Nu, computer!

Gândește-te la toate cuvintele și noțiunile necunoscute de care te lovești la fiecare oră de clasă și curs. Toate trebuie învățate. Ori ”sarcini” de genul nu fac decât să stimuleze mintea și să-i potențeze funcțiile.

Da, uneori este vorba și despre toceală pură. Dar primul ”beneficiar” este tocmai memoria, ea devenind din ce în ce mai activă.

Mai repede, mai ușor

Ai întâlnit vreodată copii sau adulți proveniți din familii bilingve? Dacă nu, află că cine are asemenea origini este mai capabil să distingă diverse limbaje. Și chiar să înțeleagă limbi cu care nu a intrat vreodată în contact.

Explicația este destul de simplă. Mai expuși la tot soiul de sunete, există mai multe probabilități să prindă mai iute și altele noi.

Open mind

Că ți-ai dat seama ori nu, limbile vorbite au impact asupra comportamentului și modului cum percepi lumea. Pentru că fiecăreia îi corespunde o cultură diversă de cea asociată limbii materne. Și fiecare ”new entry” corespunde cu o nouă abordare.

Posibil că deja privești cu alți ochi tot ce te-nconjoară. Înseamnă că înțelegi că noi limbi străine înseamnă și o viziune mai deschisă.

Conexiuni cu duiumul

Învățarea limbilor străine facilitează multiplicarea conexiunilor neuronale, lucru ce nu se întâmplă cu o minte ”sedentară”. Și este doar ”vina” stimulilor la care sunt supuse celulele și țesuturile cerebrale.

Concret, cu cât învățăm mai mult, cu atât mai extinsă va fi rețeaua neuronală. Iar mintea cu atât va fi mai ”îndemânatică” să stocheze și să proceseze date (informații, amintiri).

Ce spui de asta?

Vorbești mai multe limbi străine? Dacă nu încă, pune-te pe treabă! Câștigul va fi al tău. Intelectul îți va mulțumi. Pentru că cine învață mai multe devine mai ager, mai deștept. Drept dovadă stau poligloții.

Niciodată nu-i târziu să faci primul pas. Mai e vreme să te înscrii la cursurile de limbi străine CLSO! Te primim la orice vârstă!