Cum se sărbătorește Valentine’s Day pe mapamond?

Cum oare poți pătrunde cu ochii și mintea cultura altor popoare mai bine decât prin cursuri de limbi străine?

Clar este că motivele pentru care să înveți și alte graiuri nu se rezumă la aspectul cultural.

Cursuri de limbi străine – Tradiții de Valentine’s Day de pe Mapamond

De la Polul Nord la Ecuator și la Polul Sud, din Orient în Occident, de-a lungul și de-a latul meridianelor și paralelelor, dragostea plutește în aer.

Pare-se că întreaga lună februarie este dedicată îndrăgostiților. Ajunge să treci pragul magazinelor, să răsfoiești o revistă, să te aventurezi pe Sfântul Google. De peste tot, că vrei ori nu, năvalesc peste tine oferte de cadouri, idei pentru decorațiuni, filme romantice etc.

Însă dincolo de toată această ”nebunie” cu origini antice, ce datează din vremea vechilor romani, există și multe tradiții:

În SUA

Dincolo de Ocean, Valentine’s Day e foarte populară. Însă puțini știu că înseamnă mai mult decât o sărbătoare a îndrăgostiților.

Cu acest prilej, oameni de toate vârstele își exprimă dragostea și mulțumirea atât față de sufletele pereche, cât și față de familie, prieteni, profesori, colegi de serviciu și de orice apropiat.

Sunt prinși de febra evenimentului inclusiv copiii. În unele școli se organizează chiar programe speciale cu muzică, dans, cântece și poezii.

În Japonia

În ”Țara Soarelui Răsare”, ziua de 14 februarie este și o sărbătoare a ciocolatei. Așa cum prevede tradiția, sunt reprezentantele sexului frumos că trebuie să acționeze. Dar nu oricum, ci dăruind bomboane de ciocolată bărbaților.

Nu e nevoie ca destinatarul să fie ”alesul”. Însă toți care primesc daruri cu ocazia Sfântului Valentin trebuie să întoarcă onoarea o lună mai târziu. Mai exact, pe 14 martie, de White Day, când vor oferi în dar ciocolată albă.

În Coreea de Sud

Aici, deși simpatică, sărbătoarea nu e cuprinsă de aceeași veselie. Până la un loc, obiceiurile seamănă cu ce se întâmplă în cazul vorbitorilor de limba japoneză.

Însă pe lângă White Day, există și Black Day, ce coincide cu ziua de 14 aprilie și nu are nicio treabă cu Black Friday. Este ziua în care toți cei care nu au un partener de viață și care nu au primit niciun dar de Valentine’s Day și de White Day, își dau întâlnire la restaurant.

Cu acest prilej se aduc în discuție eșecurile sentimentale și se mănâncă preparate negre la propriu. De exemplu, spaghetti al nero di seppia, una dintre cele mai ușor de recunoscut rețete din bucătăria siciliană.

În țările anglo-saxone

Printre vorbitorii nativi de engleză se practică schimbul de flori, dulciuri și variate cadouri. Rămân de actualitate și mesajele romantice scrise pe bilețele decorate cu simboluri inspiraționale (inimioare, Cupidon etc.).

Pentru acestea din urmă, uzanța cere ca expeditorul să rămână în anonimat, așa încât să intensifice suspansul, făcând și mai dulce momentul întâlnirii.

În Rusia și-n țarile creștin ortodoxe

Rusia și unele tări ex-sovietice fac excepție și nu se află pe lista celor care sărbătoresc Ziua Îndrăgostiților. Poate și din cauza majoranței ortodoxe, evenimentul având origini catolice.

Valentine’s Day nu este acceptată de mai multe guverne, tocmai pentru că nu apare în calendarele religioase.

La fel ca în cazul statelor în care oficială e limba rusă, nici la noi în țară, ziua de 14 februarie nu are vreo treabă cu ce spune calendarul creștin ortodox. Dar acesta nu este un motiv destul de întemeiat să întoarcem spatele iubirii și sentimentelor frumoase…

Poate ar trebui să luăm partea bună a lucrurilor, nu ad litteram. Și să folosim prilejul în favoarea relațiilor sincere, să privim și dincolo de scopurile comerciale. Pentru că de emoții negative suntem cu toții sătui.

Mergând puțin mai departe, în semn de dragoste și afecțiune, ne putem gândi la a dărui cursuri de limbi străine. E întotdeauna loc de încă o limbă chiar și pentru poligloți… Iar la urma urmei limbile străine sunt chiar bune la casa omului…