Polonia e tare faină. Pentru ai săi cavaleri teutoni, pentru lungul șir de regi și duci, pentru castelele și palatele sale, pentru arhitectura barocă și pitorescul peisajelor. Și pentru câte și mai câte motive.

E faină dacă ajungi pe meleagurile sale. Dar parcă și mai faină e să poți purta discuții cu băștinașii. Ca să reușești, te-ai gândit la cursuri de limba poloneză?

Nu crezi că ai putea-o învăța vreodată? Nu te atrage deloc?

Ar putea da peste tine o mare, dar maaaare surpriză…

Cursuri de limba poloneză – Călătorie printre atracțiile turistice ale Poloniei

La prima vedere, de la ani lumină depărtare, ai putea trece cu nepăsare pe lângă tot ce are legătură cu poloneza.

Parcă îți amintești (ca prin ceață) că ai auzit cândva și de Copernic, și de Chopin, și de Roman Polanski. Mai degrabă de acesta din urmă. Toți își trag originile pe aceeași porțiune de hartă înfățișată la Marea Baltică.

După ce te vom purta cu mintea printre câteva dintre atracțiile sale turistice, probabil că vei privi cu alți ochi limba și țara.

Mina de sare Wieliczka

Localizat la câțiva kilometri de Cracovia, Wieliczka este al doilea oraș ca mărime după capitală la număr de locuitori. Supranumită și Catedrala de sare subterană din Polonia, mina face parte din Patrimoniul mondial UNESCO.

Cu cei peste 300 de kilometri de galerii subterane, care ajung până la adâncimi de peste 300 de metri, cu stautetele sculptate în sare, reprezintă una dintre cele mai populare atracții locale. Parcursul rezervat publicului acoperă abia circa 1 % din total, însă traversează cele mai frumoase săli.

Fostul lagăr de concentrare Auschwitz-Birkenau

Dacă tot ajungi prin Cracovia, nu rata localitatea Auschwitz. În apropiere se află locul în care și-au dat sufletul o mare de oameni nevinovați care au avut ghinionul să primească loc de ”cazare” pe la 1940 și ceva.

Este poate destinația cea mai tristă și înfiorătoare în care ai pus piciorul. Să-i treci porțile îți trebuie ceva mai mult tupeu. Și probabil ți se va face pielea de găină privind urmele a celui ce a fost cândva cel mai mare lagăr de concentrare

construit de către naziști.

Castelul Malbork

La diverși kilometri spre N, aproape de țărmul baltic, găsești castelul Malbork, o faimoasă fortăreață militară ridicată sub Ordinul Teutonilor. Parte a Patrimoniului UNESCO, anual atrage milioane de vizitatori din întreaga lume, interesați de Epoca Medievală.

Complexul include 3 castele distincte (de sus, de mijloc, de jos), integral construite din cărămidă roșie. Ca stil, respectă arhitectura gotică. Impresionează prin detaliile interioare, precum și prin priveliștea spectaculoasă ce se poate vedea din cel mai înalt turn. În prezent rămâne cea mai întinsă structură gotică.

Orașul Zakopane

Cine are poftă pe o gură de aer de munte, pe drumeții și aventuri prin natură, poate profita din plin de ele dacă ajunge la Zakopane. Este o splendidă stațiune dedicată iubitorilor de sporturi albe, considerată și ”capitala de iarnă” a Poloniei.

Amplasată aproape de granița cu Slovacia și de Parcul Național Tatra (unul dintre cele 9 ale țării), la poalele lanțului muntos Tatra, stațiunea are o poziționare epică, pe unde merită să te poarte pașii și în afara sezonului care i-a crescut popularitatea.

Cele câteva obiective sunt doar ”aperitivul”. Pentru că lista e mult mai lungă.

Încă îți păstrezi părerea că nu ai ce face prin Polonia?

În caz că te răzgândești, înainte de următoarea excursie, mai fă un popas pe la Centrul de Limbi Străine Oradea și de ce nu, pe la cursuri de limba poloneză! Avem de la nivelul A0, până la B2 (inclusiv).