Curs individual de germană sau în grup? Cum înveți mai ușor?
În baza unor experiențe, putem afirma că între un curs individual de germană și unul de grup există deosebiri majore. Unii se găsesc mai bine cu prima variantă, alții cu a doua.
Pe lângă, mai există grupul celor care aleg să învețe singuri, acasă. Ca adevărați autodidacți, nu ezită să-și afunde ochii și urechile printre file de cărți și materiale audio și video.
Însă cum studiul de unul singur nu dă totdeauna roade… (Intervine plictiseala, practica lipsește, la fel și interlocutorul cu care să exersezi.)
Se pot lua în calcul cursurile private de germană în grup / individual, cu un profesor adevărat, priceput în arta predării, ce se exprimă fără cusur.
Dar ce așteptări poți avea de la o variantă și de la cealaltă?
Curs în grup de germană
Cum bine știi, la Centrul de Limbi Străine Oradea, organizăm cursuri pentru 2 sau mai multe persoane. Lecțiile seamănă cu acelea de la școală.
Există părți bune… Cursanții se pot confrunta între ei și ajuta. Pot conversa, schimba opinii etc.
Din păcate, nu lipsesc nici aspectele negative:
Număr prea mare de participanți
Spunem doar atât: aglomerație și forfotă, persoane care vorbesc în fundal sau fac orice altceva decât o cere ”specialitatea”. Factori care distrag găsești cu duiumul, oricât de bună este organizarea internă.
Rezultatul? Concentrarea și atenția se diminuează, învățarea devine tot mai anevoioasă, cu evidente consecințe asupra performanțelor lingvistice.
Lipsa de omogenitate între cursanți
Adevărul este că în ciuda nivelului de studiu, nu toți se află pe plan de egalitate. Câți înscriși, atâtea nivele. Chiar dacă toți au pornit în această aventură din același punct.
Cu nedumirire, nu mai contenești din a te întreba la ce bun atâta strădanie, motivație și timp investit când ai cel puțin un coleg care nu reușește să țină pasul. Pentru că poate nu înțelege ori nu se implică destul.
Cert e că întreaga clasă bate pasul pe loc. Ce să mai vorbim dacă ”nelămuriții” sunt 2 ori mai mulți… Frustrant, nu-i așa?
Distribuția timpului la ore
Să luăm un caz concret: 6 elevi / curs de 2 ore. Să presupunem că o jumătate dintre cele 120 de minute se alocă lecției noi. Rămân alte 60 de minute în care fiecare poate adresa întrebări.
Sau 60 de minute pentru exerciții, conversații etc. Pe scurt, în medie, fiecărui cursant îi revin 10 minute. Pot fi multe… Însa de regulă sunt puține. Din cauza timpului limitat, profesorul nu reușește să răspundă tuturor exigențelor.
Efectele pot fi descurajante în cazul timizilor, pentru cine se exprimă mai greu și nu are toate lucrurile clare. Lecțiile devin tot mai greoaie, limba tot mai neînțeleasă. Și astfel, încetul cu încetul, așa-zișii elevi își pierd interesul pentru cursul de germană.
Curs individual de germană
Punând față-n față prima variantă cu versiunea individuală, este de prisos să mai aducem în fața reflectoarelor părțile favorabile. Totuși, o facem… Asta ca să nu ai dubii când vei solicita cursul individual…
Eficiență cât încape
Profesorul își adaptează ora în funcție de nevoile individuale ale cursantului. De pildă, poate poposi mai multe ore asupra gramaticii, pronunției etc.
Practică și exercițiu
Când nu există concurență, ai exclusivitate pe toate planurile. Cu un antrenament constant, poți învăța mai mult decât la un curs în grup.
Timp din belșug
Nu în ultimul rând, îți reamintim că în cele 2 ore, profesorul predă doar pentru tine. Dispui de un timp prețios, pe care nu trebuie să-l împarți cu nimeni.
Concluzie
Punctual, ți-am explicat de ce înveți mai ușor la un curs individual de germană. Cu toate acestea, mulți preferă alternativa.
Tu ce părere ai? Cum consideri că este mai ușor să deprinzi limba lui Goethe?