Credeai că un curs de limba germană este mai accesibil copiilor? Nici vorbă! Și tu te poți descurca la fel de bine să îmbrățișezi secretele uneia dintre cele mai dificile limbi străine!

Nu-ți vine să crezi, dar și cei mari se pot descurca la fel de bine în misiunea de învățare. Iar ipotetica dificultate reprezintă de fapt o scuză ce-i determină să renunțe.

Curs de limba germană – Avantaje pentru adulți, raportat la copii

Toată lumea spune că pentru copii este mult mai ușor decât pentru adulți să învețe o limbă străină. Și există argumente întemeiate care susțin teoria…

Dar există și argumente care dovedesc că limbile străine se pot stăpâni și de la 20, și de la 60 de ani încolo. Fiecare vârstă are punctele sale de forță. Iar din anumite perspective, pentru persoanele mature este chiar mai ușor decât pentru un școlar.

Mai multă motivație

Printre primele plusuri se regăsește motivația, una dintre resursele naturale care facilitează învățarea. Din păcate, este adesea neglijată.

Un adult știe exact de ce este bine să participe la un curs de limba germană (sau de orice altă limbă):

  • Să obțină un job cu potențial;
  • Să se descurce mai ușor în vacanțele din străinătate;
  • Să-și antreneze funcțiile cognitive etc.

În schimb copiii sunt mai puțin sensibili sau deloc la argumente de genul. De altfel și noi, ”ăștialți”, la vârsta copilăriei, preferam mai degrabă să ne jucăm în loc să stăm cu nasul în cărți.

Un bagaj lexical mai amplu

Și am ajuns la vocabular… De fiecare dată când se începe studiul unei limbi, nu ne dăm seama, dar unele cuvinte sună cumva familiar.

Multe sunt similare în multe limbi (ca scriere sau / și ca fonetică). Iar bagajul lexical al adulților este net superior față de al copiilor și numai pentru că au avut mai mult timp la dispoziție să acumuleze.

Un copilaș de 1 an trebuie s-o pornească de la zero, deoarece nu există nicio bază de la care să se dezvolte apoi și alte conexiuni. În plus, până și la vârsta preșcolară vocabularul este încă destul de limitat.

O mai bună capacitate de înțelegere și concentrare

Indiscutabil, raportat la anii copilăriei, un adult se concentrează mult mai ușor asupra unor concepte noi, asupra unei alte limbi etc.

Metodele de învățare adresate celor mici pun accentul pe diverse trucuri pentru a capta atenția. Strategia nu trebuie însă aplicată și la cei mari, indiferent de scopul învățării (memorarea unor cuvinte, reguli gramaticale, de pronunție etc.).

Fă un exercițiu de imaginație. Ești profesor și aterizezi la o clasă de școlari din învățământul primar. Recurgi la fel și fel de stratageme pentru a-i face să înțeleagă timpurile verbelor. Cum simplu poți deduce, chiar fără experiențe didactice, te afli în fața unei misiuni imposibile.

Pe de o parte, subiectul ”gramatică” nu prezintă interes pentru cei mici. Prin urmare, nici nu se vor concentra asupra lui. Pe de alta, încă este prea curând de abordat astfel de concepte. Dar nu și în cazul unui adult.

O persoană trecută deja prin școală poate înțelege semnificația unui cuvânt pornind de la rădăcina sa. Sau va folosi un anumit timp pentru că este la curent cu schemele după care funcționează gramatica acelei limbi.

Reține!

Un curs de limba germană este pentru toată lumea, copii și adulți deopotrivă.

Te așteptăm la Centrul de Limbi Străine Oradea! Doar încercând vei reuși să te inițiezi sau să-ți perfecționezi cunoștințele de germană!