În unul dintre articolele noastre anterioare, am vorbit despre avantajele pe care le are învățarea unei limbi străine și aportul de beneficii asociat. Unul dintre acestea este faptul că prin învățarea unei limbi diferite de cea maternă, contribuim semnificativ la îmbunătățirea activității creierului nostru.
Studiile pe această temă au concluzionat asupra beneficiilor cognitive pe care le are asupra creierului nostru învățarea unei limbi străine, indiferent de vârstă. Îmbunătățirea memoriei, capacitate de concentrare și atenție sporite, precum și reducerea riscului de degradare a creierului odată cu înaintarea în vârstă, sunt doar câteva dintre acestea.
Înțelegerea unui limbi străine este una din cele mai grele sarcini ale creierului nostru. Însă, beneficiile învățării unei a doua limbi, sunt direct proporționale cu efortul pe care îl face creierul nostru pe parcursul procesului.
Este de asemenea cunoscut faptul că, învățarea unei limbi străine este una din cele mai eficiente și practice metode pentru creșterea nivelului de inteligență, pentru a-ți “ascuți mintea”, precum și pentru a-ți proteja creierul de îmbătrânirea prematură.
Iată și câteva exemple asupra modului în care învățarea unei limbi străine, îmbunătățește activitatea creierului:
- A fi o persoană bilingvă te ajută să îți îmbunătățești abilitățile cognitive și funcțiile generale ale creierului. De-a lungul timpului, s-au făcut numeroase cercetări asupra efectelor pe care le au învățarea și vorbirea de limbi străine. Subiecții care vorbeau două sau mai multe limbi, au obținut scoruri semnificativ mai mari în ceea ce privește abilitățile cognitive, față de cei care vorbeau doar o singură limbă.
Concret, persoanele bilingve sunt mai predispuse să:
- Dețină un nivel mai ridicat de inteligență;ü Fie mai eficiente în procesele planificare, prioritizare și luarea deciziilor;
- Obțină rezultate mai bune la teste de matematică sau de vocabular;
- Aibă o percepție mai bună asupra mediului în care se află;
- Înțeleagă puncte de vedere distincte de cele proprii;
- Aibă o mai bună capacitate de concentrare și atenție sporită;
- Amâne gratificări imediate în căutarea de rezultate pe termen lung;
- Aibă o capacitate de memorare mai bună;
- Dețină flexibilitate mentală și să jongleze ușor cu sarcini diverse;
- Fie mai creative;
- Învățarea unei limbi străine crește dimensiunea și conectivitatea creierului, prin faptul că poate crește centrul lingvistic al creierului și hipotalamusul – zonă a creierului responsabilă pentru formarea, stocarea și recuperarea memoriilor.
Într-un studiu realizat de cercetători suedezi asupra unor tineri militari care învățau o limbă străină, s-a măsurat dimensiunea creierului subiecților înainte și după trainingul ligvistic. Astfel, cercetătorii au avut ocazia de a observa concret efectele cursului de limbă străină asupra creierului. Scanările prin RMN au dovedit că în urma studiului, dimensiunea hipotalamusului participanților a crescut. Totodată, învățarea unei limbi străine duce la creșterea numărului căilor neurale între diferite părți ale creierului.
- Cunoașterea mai multor limbi străine ne protejează creierul împotriva degradării sau a îmbătrânirii, deoarece amână instalarea demenței sau a bolii Alzheimer cu până la 4.5 ani. Acest lucru este mai eficient decât orice medicament folosit în medicină pentru a întârzia simptomele Alzheimer (în general, medicamentele obțin o amânare de doar 6-12 luni).
Scanările la nivelul creierului în rândul vârstnicilor au dezvăluit că în cazul celor care vorbesc cel puțin o limbă străină, creierul funcționeză mult mai eficient. Mai mult, s-a demonstrat că numărul de limbi străine vorbite este direct proporțional cu îmbunătățirea funcțiilor creierului. The more, the better.
- Cum să înveți o limbă străină? — Aplică regula celor 3 cuvinte!
Dacă deja vorbești o a doua limbă, nu e târziu să înveți o a treia. Indiferent dacă înveți o limbă nouă în copilărie sau mai târziu, acest lucru nu are relevanță atunci când vine vorba de a-ți menține abilitățile mentale la nivel optim. Poate ai impresia că ar fi greu să începi acum să înveți o limbă pe care nu o cunoști, sau că nu merită efortul. Însă, nu trebuie să fii fluent într-o nouă limbă ca să te poți bucura de beneficiile cognitive sau culturale asociate acesteia.
Până și un minim de cunoștințe noi de limbă te poate ajuta. Îmaginează-ți cât ai putea avansa cu un minim de efort dacă decizi să înveți doar trei cuvinte noi pe zi! Pe lângă faptul că îi oferi creierului tău un mic exercițiu, îți vei construi în paralel un nou vocabular. Se spune că 100 cele mai des utilizate cuvinte în orice limbă, reprezintă 50% din cuvintele folosite în conversațiile uzuale. Da, acele 100 de cuvinte-cheie reprezintă ceea ce ai nevoie ca să poți purta o conversație decentă cu interlocutorul tău străin.
Iar dacă lucrurile curg atât de ușor, de ce să nu continui? Știai că 1.000 de cuvinte-cheie ale unei limbi reprezintă 89% din cuvintele folosite în corespondența uzuală scrisă? Cu câte trei cuvinte noi învățate în fiecare zi, poți ajunge chiar să citești cursiv în acea limbă, în mai puțin de un an!
Concluzii
Creierul tău evoluează atunci când depășești rutina zilnică și înveți lucruri noi și complexe, iar un curs de limbă străină cu siguranță îndeplinește aceste criterii. Milioane de oameni se angajează în activități cum ar fi training-urile online pentru creier, dar învățarea unei limbi străine este o alternativă mult mai practică, cu satisfacții multiple.
Învățarea unei limbi străine îți lărgește orizonturile în nenumărate moduri, după cum am văzut și în articolul 8 Motive să înveți o limbă străină. (aici ar fi bine sa punem titlul articolului sub forma unui link catre articol)
O limbă străină nu doar că îți va deschide o lume nouă, plină de oportunități personale și profesionale, dar îți va menține creierul sănătos, astfel încât să te poți bucura din plin de aceste avantaje.