Să înveţi o nouă limbă poate fi dificil, mai ales că majoritatea oamenilor îşi concentrează atenţia pe diferenţele existente între noua limbă şi limbile pe care deja le vorbesc. Pentru vorbitorii de limbă engleză, învăţarea limbii germane poate fi foarte uşoară întrucât cele două au multe lucruri în comun.

 

Exista însa oameni care pot învăţa în paralel mai multe limbi străine, demonstrând faptul ca ele pot fi învăţate separat.

 

Dupa cum probabil știți, copiii care cresc în familii mixte pot înțelege cu ușurință limbile pe care le aud deoarece le procesează prin prisma tiparelor fonetice. În același mod, și poligloții pot delimita cu ușurință tiparele fonetice al limbilor pe care le forbesc și pot trece cu ușurință de la a exprima o idee într-o limbă și o alta în altă limbă.

 

Dacă între cele două limbi există asemănări și fac parte din aceeași clasă de limbi, învățarea și înțelegerea lor este cu atât mai ușoară.

 

1. Engleza este o limbă germanică

 

Cel mai important lucru de menţionat este că limba engleză s-a desprins din partea germanică de vest cu 2000 de ani în urmă. Şi germana şi engleza fac parte din familia limbilor indo-europene, ceea ce înseamnă că şi în prezent sunt foarte apropiate.

 

Având în vedere că au origini comune, asemănarea dintre ele nu ar trebui să fie o surpriză. Se estimează că mai mult de o treime din cuvintele englezeşti au provenienţă germanică.

 

2. Cele două limbi folosesc acelaşi alfabet

 

Una dintre cele mai evidente asemănari dintre germană şi engleză este ca amandouă folosesc aceleaşi 26 de litere ale alfabetului latin. Acest lucru este un bonus pentru vorbitorii de limbă engleză pentru că vor putea începe de îndată să scrie în germană.

 

Cu excepţia regulilor privind literele cu umlaut(ä, ö and ü) şi Eszett(ß), tranziţia este destul de simplă. Desigur, acest lucru este un avantaj, dacă faci comparaţie cu cineva care doreşte să înveţe mandarină sau o limbă arabică sau chiar japoneză, întrucât aceste limbi au un sistem de scris complet diferit.

 

3. Unele cuvinte din germană se folosesc şi în engleză

 

Daca poţi vorbi engleză, este o şansă foarte mare ca deja să cunoşti cuvinte nemteşti! Limba engleză a împrumutat un număr de cuvinte din germană, cuvinte care sunt folosite destul de des. De exemplu „Rucksack“ înseamnă o geantă cărată în spate de o persoană, iar cuvântul „Angst“  este folosit în psihologie pentru a descrie anxietatea.

 

Utilizarea cuvintelor de origine germană este şi mai des întâlnită când vorbim despre mâncare sau băutură. Cuvântul “spritzer” face referire la alcool, în timp ce “pretzel”şi “strudel” sunt şi ele în germană.

 

4. Unele cuvinte din engleză se folosesc şi în germană

 

De-a lungul anilor, limba germană a împrumutat şi ea un număr de cuvinte englezeşti. Acestea se găsesc mai ales în tehnologie, muzică, publicitate, modă, unde vorbitorii de engleză ar trebui să găsească multe cuvinte şi expresii deja cunoscute. Cuvintele “computer”, “designer”, “album”, “image” sunt cuvinte preluate din engleză.

 

5. Foarte multe cuvinte sună similar

 

Pe lângă numărul mare de cuvinte pe care cele doua limbi le au în comun, acestea au şi cuvinte care sună aproape la fel. Astfel chiar dacă un vorbitor de engleză nu a mai întâlnit niciodată cuvintele în germană, este foarte posibil să le ghicească sensul.

 

De exemplu, cuvântul german pentru “house” este “Haus”, pentru “university” este “Universität”, pentru “camera” este “Kamera” şi multe alte exemple de acest fel. Un vorbitor de engleză va înţelege cu siguranţă că “Ich trinke Wasser” înseamnă “I drink water”.