Accentul este una dintre cele mai dificile abilități de stăpânit în calitate de cursant al unei limbi străine. Chiar dacă poți pronunța cele mai multe cuvinte corect în limba pe care o înveți, tot nu este ușor să sune natural sau „nativ” atunci când vorbești. Dar există metode pentru a-ți îmbunătăți accentul!

Noi te vom învăța cum practicarea ascultării te poate ajuta să-ți îmbunătățești accentul într-o limbă străină.  Iată ce vei afla:

  1. De ce trebuie să asculți activ?
  2. De ce ascultarea este un obicei și ce înseamnă acest lucru pentru exersarea accentelor?
  3. 6 pași simpli pe care îi poți face atunci când asculți pentru a învăța un accent

Cu siguranță, vei simți că toate eforturile tale în deslușirea noii limbi vor fi apreciate atunci când, chiar și pentru câteva secunde, interlocutorul tău are impresia că ești vorbitor nativ al acelei limbi datorită accentului impecabil.

Te ajutăm să experimentezi această bucurie, oferindu-ți secretul celor care stăpânesc un bun accent într-o limbă străină. Ei au apelat la o superputere învățată de-a lungul timpului. Una pe care o poți învăța și tu!

Poți învăța un accent? Desigur! Și nu este atât de greu pe cât îți imaginezi. Învățarea accentului se întâmplă la fel ca în copilărie, când ai luat contact pentru prima dată cu limba ta maternă și ai învățat-o. Ai început cu o pronunție mai greoaie, dar ai fost expus la ore de ascultare. În timp, dupa 5-10 ani de practică, ai dezvoltat un accent perfect.

Cum să-ți îmbunătățești accentul

Un prim pas în procesul de ascultare este să o faci în timpul tău liber, pierdut, spre exemplu, în mijloacele de transport. Vei face deplasarea mai ușoară și vei învăța ceva util. Îți poți descărca lecții și asculta conversații în limba străină. Totodată, poți începe să vizionezi filme în limba străină pe care vrei să o stăpânești.

Desigur, ascultarea nu este suficientă fără celelalte componente ale învățării, cum ar fi scrisul sau cititul, pe care trebuie să le parcurgi pentru a atinge nivelul de competență dorit.

Cuprins

1. Cum să înveți să asculți pas cu pas

Cursanții de limbi străine știu că ascultarea este cu adevărat importantă, dar nu sunt și învățați cum să o facă. Pentru a obține rezultate vizibile, trebuie să te pregătești și în sfera ascultării. Așadar, îți oferim câteva direcții pentru a începe să-ți stăpânești accentul lingvistic.

Ritm și flux

Cât de repede sau de încet pronunță vorbitorii nativi? Când fac pauze? Încearcă să asculți suișurile și coborâșurile din timpul vorbirii.

Limbile străine diferă. Gândește-te la viteza cu care este vorbită limba spaniolă, la rigiditatea limbii germane sau la muzicalitatea limbii portugheze.

Cuvintele își pot schimba sensul nu doar prin literele lor, ci și din cauza modului în care sunt pronunțate. Și modul în care pronunți un cuvânt poate spune oamenilor cât de „nativ” (sau nu) suni. Vor exista fraze care te vor face să suni ca și cum ai avea un accent. Dă-ți seama care sunt acestea și lucrează la perfecționarea lor!

Tonul

Care este sentimentul pe care ți-l dă ascultarea limbii străine? Oamenii care o vorbesc par că o fac într-un mod mai aprig sau mai blând decât în limba ta maternă? Acordă atenție acestor mici detalii, deoarece ele sunt cele care influențează modul în care te auzi în acea limbă.

Ticuri verbale și cuvinte de legătură

Cum separă nativii cuvintele sau le transformă? Ce cuvinte sau expresii folosesc ei pe care tu nu le folosești? Care sunt cuvintele de legătură tipice și unde sunt introduse într-o propoziție?

Acestea sunt întrebările-cheie pentru un accent mai bun! În loc să te întrebi: „Cum pot suna ca un vorbitor nativ?” întreabă-te „Cum vorbește X?”. Imită o anumită persoană și observă-i modul de vorbire.

Nu este suficient să cunoști doar cuvintele din dicționar. Trebuie să știi și ce este în afara lui! Fiecare limbă are cuvintele sale de legătură și fiecare popor are anumite ticuri verbale pe care le practică. Ele sunt esențiale pentru a suna ca un vorbitor nativ.

2. Ascultatul este un obicei

Oricât de utile sunt ideile menționate anterior, ele își pierd din valoare dacă le vei practica doar o dată sau de două ori. Sfatul nostru este să îți cultivi un obicei din a practica ascultatul!

Spre exemplu, nimeni nu s-a născut direct capabil să cânte la chitară sau la vioară. Este un obicei cultivat. Trebuie să-ți antrenezi mușchii mâinii pentru a face ceva nou, la fel cum bebelușii trebuie să continue să bolborosească pentru a învăța să pronunțe cuvintele! Același lucru este valabil și pentru a învăța un nou accent! Obiceiurile sunt importante.

3. Cum să înveți un accentul unei limbi straine: 6 reguli de top

a. Refuză să tolerezi greșeli!

Impune-ți să nu mai faci anumite greșeli. Când o faci, corectează-te și nu îți îngădui să o mai repeți.

b. Exagerează-ți vocalele și consoanele!

Încercarea intenționată de a pronunța diferit va spune creierului că încerci să scapi de un obicei! Dacă nu, gura ta va pronunța în cele din urmă cuvintele în modul în care ești obișnuit.

c. Dorește-ți cu adevărat!

Pentru a atinge rezultatele dorite, trebuie să vrei cu adevărat să îți îmbunătățești accentul și să faci demersurile necesare în acest sens.

d. Înregistrează-te!

Ascultarea înregistrărilor cu tine vorbind îți va permite să obții o perspectivă reală asupra modului în care suni de fapt pentru ceilalți. Poți vedea unde este nevoie să îmbunătățești și ce greșeli să eviți.

e. Învață cântecele pe care nativii le ascultă!

Cântecele sunt una dintre cele mai bune modalități prin care să-ți dezvolți vocabularul și să exersezi mișcarea gurii. Cântăreții trebuie să articuleze foarte clar sunetele individuale pentru a se face înțeleși, așadar cântecele sunt o resursă excelentă pentru pronunție. Efortul pe care îl implică memorarea versurilor într-o limbă străină și procesarea mentală pe care o implică asocierea cuvintelor te va ajuta să acorzi o atenție deosebită sunetelor. În acest proces, pronunția ți se va îmbunătăți rapid.

f. Cere feedback și ține cont de el!

Poate nu îți face plăcere să ți se spună când greșești, însă evidențierea aspectelor care trebuie îmbunătățite te va ajuta să îți perfecționezi accentul.

Cheia pentru a ajunge să ai accentul persoanelor nativ vorbitoare de limbă străină este, așa cum ai aflat deja, ascultatul. Acum știi ce și cum să asculți pentru a reuși să-ți îmbunătățești accentul. Trebuie doar să exersezi intens și să petreci multe ore ascultând vorbitorii nativi. Îi poți asculta la programe radio locale, emisiuni TV, în filme sau cărți audio.

Mult succes in dobândirea accentului in limba străină pe care vrei sa o stăpânești. Si nu uita: daca ai nevoie de sfaturi in acest sens, iți stăm la dispoziție.