Dacă ești în căutarea celui mai rapid mod de a învăța limba italiană, te afli în locul potrivit. Îți vom prezenta câteva sfaturi pentru a-ți îmbunătăți cunoștințele de italiană într-un timp cât mai scurt.

În articolul de față, vom încerca să te ajutăm să stăpânești concepte lingvistice importante și să poți susține conversații în limba italiană, ceea ce înseamnă și mai multe oportunități de avansare rapidă a abilităților. Iată, așadar, care sunt recomandările noastre:

1. Stabilește-ți obiective concrete de învățare

Cu siguranță, ai auzit de multe ori acest sfat, dar ai făcut acest lucru până acum? Acum este momentul să îți setezi obiective clare, întrucât acesta este unul dintre cele mai importante moduri de a rămâne motivat și de a avea succes în învățarea limbilor străine.

În loc să îți stabilești un obiectiv mare și copleșitor, orientează-te către unele mai mici și specifice. Aceste întrebări te vor ajuta în demersul tău:

  • Cât timp poți dedica zilnic învățării limbii italiene? Cât vrei să înveți într-o săptămână? O lună? Un an?
  • La ce nivel de comunicare vrei să ajungi? Vrei doar să urmărești emisiuni TV italiene fără subtitrări sau vrei să faci prezentări profesionale?
  • Care sunt provocările cu care te confrunți în procesul de studiu? Te lupți cu conjugările verbelor sau pronunțiile vocalelor, de exemplu?

Planifică-ți obiective interesante, distractive și accesibile pe baza răspunsurilor tale reale. Notează-le, astfel încât să-ți reamintești de ce înveți când situația devine mai dificilă!

2. Creează-ți un plan de studiu

Din fericire, găsești o mulțime de materiale și cursuri. Fiind una dintre cele mai studiate limbi din lume, italiana este la mare căutare. Prin urmare, vei avea suficiente surse pentru a-ți stabili ușor un plan de studiu.

Dacă vrei să vezi rezultate în curând și să fii consecvent, creează-ți un plan de studiu realist. Ghidează-te după următoarele noastre propuneri:

  • Stabilește-ți un timp. Decide câte ore pe săptămână vrei să le dedici studiului. Pentru rezultate mai rapide, încearcă să înveți pentru cel puțin o oră în fiecare zi.
  • Stabilește-ți o rutină zilnică de studiu. Alegeți cel puțin un moment al zilei în care ești productiv pentru a studia. Poate fi înainte de a merge la serviciu, în pauza de prânz, după serviciu sau, de ce nu, de mai multe ori pe zi!
  • Ține-te de program. Încearcă să nu sari peste nicio sesiune de învățare. Nu vei atinge succesul peste noapte. Consecvența este cheia pentru a învăța orice limbă, inclusiv italiana.

3. Învață pronunția, în special vocalele

Acum, respectând sfaturile de mai sus, ești gata să înveți cu adevărat limba italiană. Iar cel mai bun mod prin care să începi este cu alfabetul. Este nevoie de o atenție deosebită și un timp suficient pentru a stăpâni alfabetul și a-ți perfecționa pronunția în limba italiană.

Din fericire, limba italiană seamănă cu limba română când vine vorba despre pronunție, așa că lucrurile nu vor fi foarte dificile pentru un vorbitor nativ de limba română. Raportează-te la pronunție (în special la citirea vocalelor) cum o faci în limba ta maternă. Spre exemplu, verbul pretendere (a aștepta/a comanda) trebuie citit ca în limba română (cu un alt accent, desigur). Litera E se citește ca în română și nu ca în engleză, ee, de exemplu.

Vrei să înveți limba italiană?

4. Învață gramatica de bază

Gramatica limbii italiane poate fi destul de complexă. Trucul este să începi prin a învăța lucruri simple. Dacă vei avea o bază solidă în ceea ce privește gramatica, îți vei spori în același timp încrederea și motivația.

Începe prin a învăța să construiești propoziții simple. Apoi, concentrează-te pe timpurile simple, prepoziții și pronume pentru a face progrese rapide:

  • Pentru a învăța verbele italiene, începeți cu modul indicativ (indicativo) și timpurile prezent, imperfect (imperfetto) și viitorul simplu (futuro semplice).
  • Același lucru te sfătuim și la prepoziții. Învață prepozițiile simple (le preposizioni semplici) la început.
  • Cât despre pronume, începeți cu cele mai comune trei: pronumele personal, pronumele direct și indirect (pronomi diretti e indiretti).

Îți recomandăm ca înainte să înveți gramatica limbii italiene, să te pui la punct cu gramatica limbii române. Cele două sunt în strânsă legături și te va ajuta mult să știi bine gramatica de bază a limbii române. Vei putea face o paralelă între cele două și studiul va merge mai ușor.

Odată ce crezi că ai înțeles elementele de bază ale gramaticii italiene, poți continua să exersezi cu exerciții de gramatică.

5. Studiază cele mai comune cuvinte italiene

Vocabularul este extrem de important, dar uneori este atât de dificil să-ți amintești toate acele cuvinte noi, nu-i așa?

Dacă dorești să îți îmbogățești rapid vocabularul, învață cele mai des folosite cuvinte italiene. De fapt, 90% din vocabularul folosit de vorbitorii nativi de italiană în conversația de zi cu zi este compus din aproximativ 2.000 de cuvinte. Astfel, vei învăța eficient și vei fi pregătit mai rapid pentru a începe să ai conversații în italiană.

Odată ce ai învățat cuvintele, asigură-te că exersezi utilizarea lor în diferite contexte. Încearcă să găsești expresii diferite pentru fiecare cuvânt – astfel nu numai că ți le vei aminti, dar vei învăța și un vocabular suplimentar.

Sfatul nostru este să ai un caiet de vocabular în geantă și să adaugi cuvinte sau expresii noi ori de câte ori ai puțin timp în plus.

6. Interacționează des cu vorbitori nativi

Dacă vrei cu adevărat să înveți rapid, atunci trebuie să te expui la limbă cât mai mult posibil. Cel mai rapid mod de a face acest lucru este să te muți în Italia și să te cufunzi complet în limbă și cultură. Desigur, acest lucru nu este posibil pentru majoritatea și, cu siguranță, nu este obligatoriu pentru a învăța rapid! Cheia este să interacționezi cât mai mult posibil cu vorbitori nativi de italiană.

Pentru început, participă la întâlniri sau evenimente în limba italiană. Acolo vei putea învăța multe despre limbă și cultură, vei putea întâlni vorbitori nativi și alți cursanți și, de asemenea, vei avea posibilitatea de a-ți exersa abilitățile lingvistice.

Înainte de a merge la evenimente, pentru a-ți fi mai ușor să porți conversații și să te înțelegi cu vorbitorii nativi, informează-te asupra tematicii evenimentului și caută cuvintele care au legătură cu subiectul. Notează-le în caietul tău de vocabular.

De asemenea, te poți înscrie la cursuri care sunt predate în limba italiană. Desigur, acestea pot fi costisitoare și este puțin probabil să te întâlnești cu vorbitori nativi acolo, însă îți vei dezvolta abilitățile lingvistice. Poți să te înscrii, în schimb, la alte tipuri de cursuri predate în italiană. Acolo vei întâlni, cu siguranță, vorbitori nativi cu care să porți conversații.

Ține cont de sfaturile noastre, iar rezultatele rapide nu vor întârzia să apară. Nu uita! Cheia pentru a învăța rapid și eficient este motivația și perseverența. Implică-te cât mai mult în procesul de studiu.