Îmi place să călătoresc” este o sintagmă pe care o regăsim în marea majoritate a CV-urilor în ziua de azi. Cu toate că tuturor ne place la nebunie să călătorim, diferența este dată de modul în care percepem fiecare dintre noi călătoriile. Fie că ne dorim să ne îmbogățim experiența culturală, albumul foto sau să stabilim noi relații cu partenerii de afaceri, experiența unei călătorii poate să fie una banală, la nivelul cotidianului, sau poate să devină una de neuitat. Factorul cheie care ne poate ajuta semnificativ în îmbunătățirea calității călătoriilor pe care le facem, este cunoașterea uneia sau mai multor limbi străine.  

În acest articol ne-am propus să îți prezentăm câteva din avantajele pe care stâpânirea unei limbi străine le poate aduce atât călătoriilor tale în scop personal, cât și celor în scop profesional.

Călătoriile în interes personal

Chiar și un nivel basic de cunoaștere a unei limbi străine te poate ajuta să faci o mai bună impresie atunci când cunoști persoane care aparțin altei culturi.

Nu vei reuși să experimentezi cu adevărat cultura locală a țării pe care o vizitezi, dacă îți limitezi interacțiunile cu locuitorii acesteia, pentru simplu motiv că nu cunoști limba pe care o vorbesc. Cu alte cuvinte, atunci când ai cunoștințe de limbă străină, vei putea să spargi gheața și implicit, barierele culturale.

Desigur că, astăzi putem călători oriunde și pretutindeni, fără să cunoaștem limba engleză, germană sau franceză, dar experiența noastră va fi cu certitudine mai săracă.

Atunci când vorbești o limbă străină, devii un călător mai încrezător, care își dorește și poate să poarte o coversație cu localnicii pentru a descoperi lucruri inedite despre țara și/sau orașul vizitat. Acest lucru îți permite să explorezi și să cunoști în profunzime aspectele definitorii ale culturii în cauză. Imaginează-ți că vizitezi sudul Franței și poposești în pitorescul oraș Montpellier. Cu siguranță că te-ai putea descurca să iei masa la un restaurant turistic și să punctezi în fotografii cele mai comerciale obiective turistice, de unul singur. Însă, cum ar fi dacă ai putea să abordezi un localnic în limba franceză, iar acesta să îți indice un local cochet care se remarcă prin bucătăria franceză autentică, fiind și situat pe străduțe pitorești ascunse, pline de semnificații istorice? Cu siguranță că viziunea ta asupra Montpellier-ului și a Franței ar fi semnificativ îmbunătățită odată ce ai savurat traiul francez autentic, alături de localnici și nu înconjurat doar de turiști.

Pe lângă avantajul de a înțelege ce vorbesc cei din jurul tău fără să ai nevoie de traducători, vei putea să ceri informații utile și direcționări, să citești indicatoare, panouri și broșuri informative. Mai mult, vei evita situațiile neplăcute de a fi în vizorul persoanelor rău intenționate, care “vânează” turiști. Sunt atât de ușor de remarcat cei care folosesc limbajul semnelor în a cere indicații! Cu un minim de cunoștințe de limba engleză, nu te vei număra printre ei!

Dacă vorbești limba străină pe care o vorbesc și locuitorii țării în care călătorești, deja te diferențiezi de marea majoritate a turiștilor. Localnicii te vor găsi mai interesant și vor fi încântați să te ajute cu informații utile, pentru simplul fapt că ai investit timp și efort în învățarea limbii lor materne. Este primul pas în legarea de noi prietenii!

Călătoriile de business

Dacă obișnuiești să călătorești singur, în interes de afaceri, înseamnă că ai la dispoziție puțin timp pentru a vizita și explora împrejurimile. Faptul că vorbești o limbă străină de circulație internațională precum engleza sau germana, îți va îmbunătăți considerabil experiența și te va ajuta să economisești timp prețios. Astfel, călătoria ta de business te va îmbogăți și din punct de vedere cultural.

Trăim într-o eră în care lumea se schimbă într-un ritm alert și pentru a ține pasul, trebuie să fim la rândul nostru orientați spre evoluție și schimbare. Din ce în ce mai multe companii își extind activitatea spre un nivel internațional, iar pentru asta au nevoie de angajați cu gândire și viziune globală, care vorbesc cel puțin o limbă străină. Astfel, cunoașterea unei limbi străine îți va crește exponențial oportunitățile de carieră, deoarece prin faptul că vorbești limba germană sau italiană, ai șanse mult mai mari să ajuți compania să stabilească relații de succes și durabile cu partenerii de afaceri străini.

Călătoriile tale nu ar trebui să se rezume doar la a face poze frumoase pe care să le postezi pe rețelele de socializare. Călătoriile îți permit să construiești amintiri de neuitat, să cunoști oameni cu viziune și cu vaste experiențe de viață și îți deschid mintea astfel încât, după fiecare călătorie, să devii o versiune mai bună a ta.

Pentru unele persoane, învățarea unei limbi străine este văzută drept un proces anevoios, peste puterile lor sau chiar plictisitor. În fapt, ei înșiși duc o viață plictisitoare, datorită acestui mod resemnat de a privi lucrurile. Învățarea unei limbi străine poate fi distractivă și accesibilă la orice vârstă! Totodată, nu este consumatoare de timp ci dimpotrivă, te ajută după cum am văzut în acest articol, să economisești timp în călătoriile pe care le faci în interes personal și profesional.

Există numeroase avantaje pe care cunoașterea unei limbi străine le aduce călătoriilor tale iar echipa noastră te poate ajuta să te bucuri de procesul de învățare a unei noi limbi străine, atât prin intermediul cursurilor offline pe care le oferim, cât și a celor online.

Începe să înveți o nouă limbă străină chiar azi! Ce zici de japoneză? ;)

Echipa CLSO

Tel: 0745.900.225

Email: curslimbastraina@gmail.com

Oradea, Str. Primăriei Nr. 54

www.clso.ro I Facebook.com/curslimbastraina