Cum alegi un curs de limbi străine? – 4 Sfaturi de la care să pornești ca să nu dai greș
Cum alegi un curs de limbi străine așa încât să fie avantajos pentru tine din toate perspectivele?
Pare simplu. Totuși, nu este deloc. Pentru că nu oricare îți oglindește exigențele. Nu toate se pot adapta la stilul tău de viață, la timpul liber etc. Așa cum simți că nu orice limbă străină ți se potrivește sau îți dă vreo utilitate.
Dar să n-o mai lungim…
Cum alegi un curs de limbi străine așa încât să nu greșești?
În funcție de limba ce te interesează, există o mulțime de cursuri de limbi străine. Însă adevărata provocare se referă la găsirea variantei care-ți vine mănușă. Și începe așa!
#1: Ferește-te de aglomerații!
Oarecum, e ca la școală, unde cadrele didactice se ocupă mai bine de o clasă cu mai puțini copii. Iar elevii au mai multe șanse să interacționeze, să răspundă la ore etc.
În loc să te arunci spre grupuri unde pe lângă tine mai respiră alte 20-30 de suflete, preferabil e să optezi pentru acelea cu mai puțini participanți, cel mult 15.
Astfel, atmosfera e favorabilă, iar lecțiile, ușor de susținut. Și fiecare va beneficia de mai mult timp să adreseze întrebări, să participe la conversații etc.
#2: Stabilește niște obiective!
E important nu doar cum alegi un curs de limbi străine, ci și de ce îl alegi:
- Te ajută în carieră / la școală;
- E pentru cultura ta personală;
- Ai nevoie de o certificare;
- Te transferi în străinătate etc.
Dacă nu știi încotro te îndrepți, e aproape degeaba. Însă indiferent de motivație, trebuie să ai lucrurile clare. Doar așa vei reuși să atingi certe rezultate. Și tot în baza obiectivelor spre care țintești, vei înțelege dacă ai nevoie de ore obișnuite sau de cursuri corporate.
#3: Asigură-te că metodele ți se potrivesc!
Cumva, acest sfat este o continuare a celui dinainte.
În general, se pune accentul pe scriere, ascultare și vorbire, pe citire și reguli gramaticale. Însă nu toate structurile folosesc aceleași metode de predare, aceleași mijloace, instrumente, activități.
De exemplu, dacă ai dat de unele unde se folosește foarte mult tehnologia și tot felul de aplicații, iar tu abia dacă reușești să dai un search pe Google, probabil că ai nevoie de ceva mai tradițional.
Cu cât un curs corespunde mai bine necesităților tale, cu atât îți va da mai multă încredere, îți va oferi mai multă satisfacție, va fi mai eficient.
#4: Urmărește calitatea!
Sub guvernarea banilor și a legilor pe care le dictează, oamenii s-au obișnuit să creadă că răsplata e pe măsura prețului. Adică, plătești mai mult și în schimb vei obține lucruri mai de calitate.
Dar regula nu se poate generaliza. Multe școli și centre de limbi străine sunt scumpe nu doar pentru serviciile super, pentru dotările de ultimă generație, renovări, chirii mari etc.
Contează si aceste aspecte, însă calitatea ține și de alte variabile, cum ar fi:
- Modul de organizare;
- Pregătirea și experiența profesorilor.
De asemenea, nu e o certitudine nici includerea vorbitorilor nativi (nu devii un optim profesor de limba română în străinătate doar pentru că e limba maternă) sau a profesorilor cu ”enșpe” certificări și grade.
Reține!
Nu putem hotărî în locul tău. Însă sperăm ca cele câteva idei să fie de bun augur când nu știi cum alegi un curs de limbi străine.
La nevoie, îți stăm la dispoziție nu numai cu o mulțime de șanse să înveți o limbă, ci și cu răspunsuri la cele mai frecvente întrebări și frământări ale cursanților actuali și a celor potențiali.