Călătorie europeană printre cele mai ciudate și spectaculoase tradiții de Paște

E de așteptat ca fiecare țară să aibă propriile tradiții de Paște. Unele sunt de-a dreptul ciudate, neînțelese, neașteptate și fără o explicație aparentă.

Cu această ocazie, te invităm într-o călătorie imaginară pe ici, prin Europa. Și te lăsăm pe tine să decizi care-ți par cele mai bizare.

Suedia: Halloween de primăvară

Încă din Evul Mediu, copiii au obiceiul să se costumeze în vrăjitoare. Cu fețele pictate, acompaniați de mături, se duc dintr-o casă în alta pentru a primi dulciuri. Scenariul se aseamănă cu cel de Halloween.

Franța: Omleta gigantă

În special în partea sudică, în a doua zi de Paște, se prepară o omletă uriașă, din vreo 5000 de ouă, servită pe o farfurie imensă, cu diametrul de 3 m.

Pare-se că ”spetacolul” se organizează în amintirea lui Napoleon, care s-a oprit cu întreaga oaste în localitatea Haux. Acesta a mâncat o omletă atât de bună, încât în ziua următoare a comandat alta uriașă pentru soldați.

Grecia: Spectacol pirotehnic

Bisericile celebrează momentul cu spectacole de artificii, imediat după slujbele de la miezul nopții. Însă cele 2 biserici ”rivale” ale insulei Chios duc totul la un alt nivel, anume lansând toată noaptea raze artizanale, una spre clopotul celeilalte.

Slovacia: ”Dușul” cu găleata

Lunea de Paște nu e o zi foarte fericită pentru tinerele localnice. Potrivit tradiției, băieții le vor uda pe neașteptate cu apă rece de izvor. Este vorba despre un obicei cu origini străvechi, care favorizează fertilitatea.

Spania: Procesiunea penitenților

Mai ales în Andaluzia, se organizează procesiuni și se pun în scenă reprezentații teatrale cu tematica Via Crucis (Drumul Crucii). În mod sugestiv, participanți îmbracați cu clasicele haine penitențiale și cu chipul acoperit de glugi ascuțite, transportă cruci și statuete ale Fecioarei și sfinților.

Germania: Arbori împodobiți cu ouă

Obiceiurile pascale încep din Joia Mare, când tradiția ”pretinde” să se consume doar alimente verzi. Tot acum, ouă colorate decorează arbori și arbuști, transformându-i în adevărate plante pascale. Noile ”ținute” pline de culoare ce îmbracă străzile și grădinile anunță venirea primăverii.

Acum că ai făcut cunoștință cu câteva traditii de Paște cel puțin bizare, profită de moment și dă-ți întâlnire cu un curs de limbi străine CLSO! Unele, ca de pildă cele de germană și engleză le avem la reduceri!