Cât durează învățarea unei limbi străine?

Cu toții am vrea ca lucrurile să se întâmple imediat. Dar învățarea unei limbi străine este puțin precum dietele de slăbit… Necesită timp…

Această postare vine ca un răspuns la textele, mesajele, articolele etc. care promit rezultate spectaculoase abia după câteva ore / zile…

Însă te-ai întrebat cât de multe”achiziții” vei dobândi cu dietele și limbile străine în așa puțin timp?

Adevărul poate fi descurajant pentru unii, dar nu pentru toți. Deoarece la fel ca orice lucru măreț, nici aprofundarea unei limbi nu se petrece peste noapte. Indiferent de mintea ta genială și ce talente ascunse zac încă nedescoperite în materia ta cenușie.

Cât timp ai nevoie pentru învățarea unei limbi străine?

Din nou, vine comparația cu dietele…

Nu există răspuns unic. Depinde… De dietă în sine, de metabolism, de greutatea inițială… În practică, o mulțime de factori condiționează reușitele:

  • Idiomul care te interesează;
  • Nivelul de cunoștințe de la care pornești;
  • Obiectivele la care vrei să ajungi etc.

În detaliu, iată despre ce este vorba:

Cât se aseamănă cu limba maternă?

În calitate de latin, dacă te îndrepți de exemplu spre italiană sau spre o varietate similară, misiunea este destul de simplu de îndeplinit. Dar lucrurile diferă când cea vizată este araba sau japoneza.

Atâta timp cât limba se apropie de cea maternă sau de una pe care-o vorbești deja, învățarea durează mai puțin. Dar lafel de adevărat este și că unele se deprind mai ușor și mai rapid decât altele.

În linii mari, majoritatea limbilor europene implică un număr similar de ore, timpul estimat fiind aproximativ același.

De la ce nivel pornești?

Din nou, răspunsurile de ramifică. Nu este totuna să ai deja o bază de la care pornești sau să iei totul de la zero.

Poate ai vizitat țara respectivă. Ori ai început studiul pe băncile școlii. Sau, dimpotrivă, ești doar un… ”newbie” care acumîncearcă să facă primii pași.

Dar prognozarea exactă a timpului necesar de studiu este imposibilă cunoscând abia nivelul preliminar. Că poate ai înclinații lingvistice, poate te dedici studiului mai multe ore zilnic. Apoi mai conteazăși nivelul la care vrei să ajungi.

Care-ți sunt obiectivele?

Studiezi din plăcere, ca hobby, doar pentru a te descurca în calitate de turist?Sau vrei să aprofundezi din motive profesionale? Pentru că ai ”ochit” deja un job în străinătate? Mai vrei și o certificare a nivelului de cunoștințe?

Clar este că obiectivele fac diferența. Să devii un vorbitor de nivel avansat îți poate lua ani întregi. În schimb, dacă urmărești să cunoști doar bazele limbii, cu puțin noroc și dedicație, poți scăpa abia cu niște cursuri de limbi străine în privat.

Cât ești de motivat?

Înveți de plăcere sau din obligație? Lucrurile se prezintă divers într-un caz și în celălalt, ”deschiderea” spre o limbă fiind condiționată și de factorul motivație.

Dacă te interesează să înveți, îți vei da de lucru în fiecare zi, chiar pe lângă ce ți se predă la școală saula orele particulare.

O persoană super motivată și interesată studiază mai mult și mai intens. Participă la cursuri suplimentare, recurge la trucuri pentru memorarea cuvintelor. Se foloseștede diverse ponturi ce înlesnesc învățarea unei limbi străine.

Apoi, inevitabil, se întâmplă ceva magic…Cu cât cunoști mai mult, cu atât vei vrea sa afli mai mult. Cu atât mai ușor va fi…