De-a lungul timpului, am întâlnit un număr considerabil de persoane care își doreau să învețe o limbă străină, dar nu o făceau din diverse motive care țineau de lipsa timpului, vârsta (considerată de ele) înaintată, teama de a începe un lucru nou sau pur și simplu comoditatea. În general, preconcepții. Este demonstrat științific că învățarea unei limbi străine este, dincolo de o provocare personală, o oportunitate excelentă de dezvoltare personală și profesională. Avantajele cunoașterii unei limbi străine sunt nenumărate iar noi am sintetizat în acest articol 8 dintre cele mai semnificative:

  1. Multiplicarea șanselor de găsire a unui loc de muncă

Trăim într-o eră în care lumea se schimbă într-un ritm alert și pentru a ține pasul, trebuie să fim la rândul nostru orientați spre evoluție și schimbare. Din ce în ce mai multe companii își extind activitatea spre un nivel internațional, iar pentru asta au nevoie de angajați cu gândire și viziune globală, care vorbesc cel puțin o limbă străină. Astfel, cunoașterea unei limbi străine vă va crește exponențial oportunitățile de carieră. Chiar și în cazul companiilor mici, care operează la nivel local, faptul că stăpâniți una sau două limbi străine vă oferă un avantaj semnificativ în rândul prospecților.

  1. Îmbunătățirea considerabilă a activității creierului

Numeroase studii au concluzionat asupra beneficiilor cognitive pe care le are asupra creierului nostru învățarea unei limbi străine, indiferent de vârstă. Îmbunătățirea memoriei, capacitate de concentrare și atenție sporite, precum și reducerea riscului de degradare a creierului odată cu înaintarea în vârstă, sunt doar câteva din efectele pozitive ale vorbirii de limbi străine.

  1. Experiența călătoriilor în străinătate se va îmbunătăți 

Pe lângă avantajul de a înțelege ce vorbesc cei din jurul tău fără să ai nevoie de traducători, vei putea să ceri informații utile și direcționări, să citești indicatoare, panouri și broșuri informative. Există de asemenea beneficiul de a putea savura din plin cultura țării pe care o vizitezi: experiențe culinare locale, spectacole de teatru, arhitectura și arta locală sunt doar câteva exemple. Mai mult, vei evita situațiile neplăcute de a fi în vizorul persoanelor rău intenționate, care “vânează” turiști.

  1. Devii mai interesant și cunoști oameni interesanți

Dacă vorbești deja limba engleză (a doua cea mai vorbită limbă la nivel mondial) și mai cunoști încă o altă limbă străină, deja te diferențiezi de marea majoritate. Oamenii te vor găsi mai interesant și te vor aborda pentru a afla ce te-a determinat să investești timp și efort în învățarea unei alte limbi străine. Este primul pas în legarea de noi prietenii!

  1. O minte mai deschisă

Procesul de învățare a unei limbi străine presupune și dobândirea unei culturi și viziuni noi asupra lumii, fiind cea mai sigură cale pentru deschiderea minții. Toate acestea îți permit să vezi lumea dintr-o perspectivă diferită, să îi vezi pe cei cu care relaționezi într-o altă lumină, lucru care pe termen lung te va ajuta să te dezvolți din punct de vedere personal și profesional.

  1. Creșterea încrederii în sine

La începutul articolului am menționat că unul din motivele care îi împiedică pe oameni să înceapă să învețe o limbă străină este teama de nou, frica de necunoscut. Aceasta se traduce și prin teama de a da greș “Dacă nu mă descurc?”, “Dacă, de fapt, nu am înclinații spre limbi străine?”. După ce vei începe să vorbești o limbă străină nouă și vei putea avea o conversație cu un interlocutor străin în acea limbă, încrederea în forțele proprii va crește considerabil și te vei întreba de ce ai așteptat atât de mult. Îți vei dori să te perfecționezi, să înveți și mai mult, să te dezvolți si toate pentru că…ai văzut că se poate!

  1. Dezvoltarea capacității de învățare

De fiecare dată când vei trece la un nivel superior în procesul de învățare a unei limbi străine, sau chiar la învățarea unei noi limbi străine, vei descoperi că îți este tot mai ușor. Motivul este cât se poate de simplu: descoperi de fiecare dată noi tehnici personale de învățare. Practic, îți creezi propriile scurtături ale procesului de învățare, îți identifici punctele slabe și punctele forte, lucru care te ajută să devii tot mai bun și să înveți mai ușor, mai repede și mai eficient.

  1. Ușurarea procesului de luare a deciziilor

Atunci când înveți o limbă străină, începi și să gândești în acea limbă. Un studiu al unei Universități Americane a demonstrat că persoanele care vorbesc și o altă limbă decât cea maternă, sunt mai puțin predispuse să aibă îndoieli cu privire la alegerile lor, fiind mai încrezătoare în modul lor de a gândi lucrurile. Te gândeai că dacă înveți o limbă strină vei lua decizii mai bune chiar și pe plan personal?

Fiecare dintre noi are propriile motive pentru care și-ar dori să stăpânească o limbă străină. Pe cât de diferite sunt aceste motive, ele au un lucru în comun: toate pot fi transformate în fapte concrete dacă trecem la acțiune, încetăm să ne găsim scuze și începem să studiem limba străină pe care ne-o dorim.