Cine învață engleza poate considera că a parcurs deja primul pas pentru o mai bună comunicare atât pe plan personal, cât și profesional.

Printre altele, cunoscând limba lui Shakespeare măcar la nivel de începători, îți cresc șansele să ocupi un job mai bine plătit.

Însă deși descrisă ca o limba super accesibilă, nu uita că are un vocabular estimat la peste 1 milion de unități distincte. La această concluzie s-a ajuns în urma unui studiu efectuat de către Google și Harvard.

Învață engleza fără efort – 4 Sfaturi pentru începători și nu numai…

Înainte să spui ”pas” din cauza excesului de cuvinte, încearcă să pui în aplicare câteva reguli, recomandări, sfaturi, ponturi (sau cum mai vrei să le numești):

1. Dialoghează cu persoane reale! 

Limbile facilitează comunicarea dintre oameni. Însă cum tehnologia a revoluționat modalitățile de interacționare, de multe ori cuvintele sunt de prisos. În schimb există sticker-e, emoticoane și fel și fel de prescurtări aparent codificate în ochii necunoscătorilor.

Adevărul este că pentru a pune punctul pe ”i” ai nevoie de interlocutori reali și de un limbaj adevărat. Nu te rezuma doar la a scrie și a citi. Învață engleza prin vorbirea orală și nu vei mai spune vreodată că știi doar scrie și citi, dar nu o vorbești.

2. Notează fiecare noutate!

Când dai peste cuvinte / fraze interesante, le ții minte cu o mai mare ușurință decât alternativele care nu te ”inspiră”. Și crezi că nu le vei da nicicând uitării. Totuși, oricât de mult ți-ai antrenat memoria, nu vei reține totul din prima, fără să mai repeți.

Pentru combaterea ”tendinței” cu care se confruntă nu doar cine descoperă misterele limbii engleze, obișnuiește-te să notezi. Folosește aplicațiile de pe telefon / pc, versiunile moderne ale vechilor vocabulare ale căror coloane și file le umpleai la orele de limba română.

3. Citește tot ce-ți trece prin mâini!

De la dulciuri și cutii cu cereale, până la îmbrăcăminte și electronice, poți citi orice etichetă, pliant și broșură cu instrucțiuni. Îți poți extinde ”lectura” și în mediul online, indiferent dacă este vorba despre e-mail-uri sau rețele social media.

Toate sunt ”burdușite” cu cuvinte, expresii și fraze, multe dintre ele încă necunoscute. Pe măsură ce te familiarizezei cu ele le vei reține mai ușor. Contează mai puțin titlurile, mediile, tematica etc. Important este să nu ”sari” peste niciun cuvânt pe care-l consideri de interes.

Pune cât mai multe întrebări!

Potrivit unei vorbe tot în limba lui Shakespeare, curiozitatea a omorât pisica (”the curiosity killed the cat”). Însă tot curiozitatea determină o persoană să asimileze noțiuni neștiute până atunci sau să-și dorească să vorbească fluent o limbă străină.

Este esențial și normal să pui întrebări. Nu te afunda în incertitudine, îndrăznește. Lasă-ți liberă curiozitatea și vei avea mai multe șanse să pui capăt dubiilor. Dacă urmezi cursuri de engleză, nu ezita să-ți menajezi profesorul. Se află acolo și ca să-ți ofere răspunsuri.

Învață engleza și tu, chiar dacă ai ieșit de mult de pe băncile școlii, chiar dacă te credeai fără talente lingvistice! O poți face prin cursurile CLSO de limba engleză și ținând cont de cele câteva ponturi!