Să înveți o limbă străină poate fi o adevărată provocare, mai ales când încerci să studiezi individual printr-o experiență imersivă, din filme sau de pe internet. La început este recomandat să înveți cu ajutorul unui profesor. Dacă totuși alegi să o faci pe cont propriu, ține cont de câteva greșeli frecvente:
1. Nu traduce cuvintele mot-a-mot! Atunci când învățăm o limbă străina avem tendința să înșirăm cuvintele pe care le știm și să le punem în propoziții. Este o greșeală care ne poate induce în eroare și îngreunează procesul de învățare. Gramatica fiecărei limbi este diferită, cuvintele pot să aibă mai multe sensuri, iar înțelesul unei expresii are altă semnificație decât traducerea ei cuvânt cu cuvânt. Tocmai de aceea este important să înveți sensul cuvintelor prin intermediul contextului, cu ajutorul cuvintelor pe care le știi deja. Prin această metodă vei asimila mai ușor vocabularul.
2. Gândirea în limba maternă. Chiar dacă la început pare imposibil să gândești într-o limbă pe care nu o știi, o să deprinzi această abilitate în timp, cu răbdare și mult exercițiu. Ca să ajungi să vorbești fluent într-un grai străin trebuie să te obișnuiești să formulezi idei în limba respectivă, fără să traduci de fiecare data în limba română.
3. Nu învăța de oriunde! Piața este suprasaturată de publicații care propun diferite metode de învățare, mai mult sau mai puțin eficiente. Este important ca manualul, cartea, cursul on-line din care încerci să înveți o limbă străină să fie scris de profesioniști și adaptat nivelului tău de studiu. Alege edituri consacrate în literatura de specialitate, cere recomandări, documentează-te și întreabă un profesor înainte să te apuci de studiu.
4. Nu te opri la primul nivel. Este o greșeală să te oprești din studiu odată ce legi câteva fraze. Cunoașterea unei limbi străine presupune nu doar vorbit, ci și scris, citit, ascultat. Doar dacă stăpânești bine toate cele patru abilități vei putea sa vorbești corect și fluent o limbă străină.