Toate la timpul lor… Școală, maturitate, specializare, familie, performanțe, lecții de engleză, dar și înțelepciune, experiențe, evoluție…
Putem continua până mâine cu lucruri de bifat pe harta vieții…
Unele rezonează mai bine cu adolescența, cu tinerețea… Altele, cu vârsta senectuții. Și mai există o categorie. Nu are vârstă. În care chestiuțele de făcut se pot adapta. Voință să fie. Asta dacă nu găsești un milion de scuze să spui ”pas”. Să fugi de responsabilități.
Iată 4 dintre obstacolele frecvente în calea învățării:
Nu am timp să învăț
În secolul vitezei, timpul este un fel de raritate. E destul de greu sa găsești câteva ore pe săptămână pentru studiu. Să cauți o școală sau măcar un profesor. Să te deplasezi în sala de clasă.
Dar cine-a zis că limba franceză sau germana se pot aprofunda doar în maniera tradițională? Nu sunt puțini cei care muncesc și învață. Sau călătoresc și găsesc o posibilitate și pentru lecții de engleză.
Secretul nu constă în a dispune de 3-4 ore libere în care să te afunzi în cărți. Secretul înseamnă să-ți faci timp. Să te organizezi mai bine. Să scapi de lucruri care doar te fac să pierzi ore prețioase în fiecare zi.
Nu am vârsta potrivită
Chiar credeai că există o vârstă ideală? Posibil. Dar nu are sens să cauți pretexte. Dacă vrei cu adevărat să înveți germana, poloneza și chiar japoneza, nimic nu te poate opri.
Și la 30 sau la 50 de ani ai șanse să faci pași serioși în acest sens. Iar din anumite perspective, adulții se bucură de câteva avantaje în comparație cu tinerii și copiii.
Când există voință, nu mai există limite. Iar dacă totul vine la pachet cu pasiunea și cu atitudinea favorabilă, nici măcar vârsta nu mai constituie un obstacol. Condiția este să pui în aplicare strategia potrivită. Deoarece nu toate dau rezultate.
Îmi lipsește talentul
Ne formăm pe băncile școlilor. În cei 4 ani, apoi încă 4 și alți 4 sau mai mulți de studiu, în care facem parte din actualul sau mai vechiul sistem de învățământ.
Unii afișează o vădită înclinație spre materiile secțiilor de real, alții spre cele de uman. Și la fel cum unii nu rezonează cu matematica, pentru alții chinul poate însemna limbi străine.
Dar află că ideile preconcepute pot fi cel mai de temut inamic în fața învățării. Poate vei depune mai mult efort. Poate te vei lupta cu tehnicile de memorare a cuvintelor străine. Dar într-un final vei reuși. Chiar de nu vei excela în această direcție.
Nu îmi permit lecții de engleză
Aspectul financiar poate reprezenta un impediment serios. Într-adevăr, orele suplimentare, contra cost, pot dezavantaja bugetul familiei. Iar în aceste vremuri, fiecare bănuț contează.
Dar totdeauna există alternative. Poate cea mai accesibilă este să studiezi de capul tău. De mare ajutor îți pot fi de exemplu aplicațiile gratuite. Doar nu te obligă nimeni să optezi pentru variantele scumpe.
Nu este de lepădat nici mediul online, cu rețelele social media, filme, videoclipuri, documentare în limba lui Shakespeare și traduse în limba română.
Recomandări de final
Crezi că nu-ți permiți un curs de enegleză CLSO? Nu te condamnăm. Doar tu știi cât poți sau nu scoate din buzunar. Dar îți dezvăluim un pont. De fapt mai multe.
La Centrul de Limbi Străine Oradea, ai posibilitatea să achiți în 2 rate. Contacteaza-ne pentru mai multe detalii!
Sau poți ieși la vânătoare de reduceri. Pentru că, din când în când, ne mai surprindem elevii aspiranți cu reduceri substanțiale, care ajută la economisirea câtorva sute de lei cu fiecare modul de curs.