În aceste vremuri în care-ți duci traiul, învățarea unei limbi străine este o sarcină musai de bifat pe lista vieții. Cam la fel ca permisul de conducere, construirea unei cariere de succes, întemeierea unei familii ș.a.m.d.
Însă nu tuturor le iese. Și nu e neapărat pentru că le lipsesc niște abilități, timp, bani sau alte chestii. De multe ori, adevăratul deficit se referă la motivație. Și ei nici măcar nu-și dau seama.
Ce fraze motivaționale pot trezi interesul spre învățarea unei limbi străine?
Unii oameni parcă se nasc cu toate cuvintele la ei. Și cu motivația. Și cu o extraordinară energie și poftă de viață. Alții ajung la toate aceste lucruri treptat, puțin câte puțin. Așa încât n-ai spune vreodată că au avut vreun minus.
În mod similar stau lucrurile și cu învățarea unei limbi străine. Unii au motivație cu caru’, alții nici cu pipeta. Cert este că primii au ceva în plus… MOTIVAȚIE.
Îți lipsește motivația? Ia de-aici câteva doze! Să te inspire…
1. ”O limbă te va plasa pe un coridor pentru toată viața. Două limbi îți vor deschide toate ușile întâlnite.” (Frank Smith – psiholingvist contemporan)
Cunoașterea mai multor limbi are un impact pozitiv asupra inteligenței, bagajului cultural, personalității etc. Ai mintea mai cuprinzătoare, vezi lucrurile din perspective diverse, devii un individ mai interesant etc.
Însă această ”deschidere” îți oferă mai multe oportunități în toate sferele vieții, inclusiv la nivel profesional. Să-ți mai spunem că cine vorbește măcar 2 limbi străine are (în general) un salariu mai mare? Și dacă nu-l are, îl poate cere.
Deci scapă de scuze să nu te înscrii la cursuri de limbi!
2. ”Limitele limbajului meu sunt limitele lumii mele.” (Ludwig Wittgenstein – filozof austriac)
Un idiom reflectă obiceiurile, originile, istoria poporului ce-l vorbește. E mai mult decât un simplu instrument de comunicare. Este o fereastră către un univers particular, posibil neînțeles de către cine rămâne pe dinafară.
De la lexic, la reguli gramaticale, înțelegerea unei limbi îți oferă șansa să descâlcești și felul în care gândesc vorbitorii nativi. Iar când nivelul abilităților lingvistice este incomplet și nu există progres, limba rămâne doar un obstacol, împiedicându-te să-ți arăți adevărata față și valoare.
3. ”Oricine renunţă să înveţe este bătrân, chiar dacă are 20 sau 80 de ani. Oricine continuă să înveţe rămâne tânăr. Cel mai important lucru în viaţă este să-ţi păstrezi propria minte tânără.” (Henry Ford – magnat american, fondator al Ford Motor Company)
Viața se poate compara cu școala. La fel ca pe băncile ei, omul nu încetează vreodată să învețe. Și cu cât acumulează mai mult, cu atât mai tânăr se va simți, va arăta, va rămâne. Fizic și mental.
În schimb, cine consideră că nu mai are ce învăța sau nu mai are nevoie, se poate declara bătrân din start. Indiferent dacă are în spate abia 2 decenii sau un secol.
În acest caz, bătrânețea nu descrie neapărat vârsta biologică, cât vârsta mentală. Fără suficientă ”deschidere” spre noutate, vei fi și vei rămâne mereu bătrân, chiar înainte de vreme.
Lucrurile se aplică și în învățarea unei limbi străine. Activitatea menține creierul antrenat, ferindu-l de declinul cognitiv specific și frecvent de la niște ani încolo. Dacă nu știai, printre altele, persoanele bilingve sunt mai inteligente.
De asemenea, curiozitatea, interesul, atracția spre cunoaștere sunt componente ale ”motorului” care nu face decât să te încarce cu energie. Nu e oare acesta cel mai bun antidot împotriva bătrâneții? Indiferent de natura ei fizică ori mentală…
Ce spui, mai ai nevoie de și mai multă motivație?
Hai la CLSO! Aici vei găsi nu doar cursuri de limbi străine, ci și cele mai potrivite ”arme” ce te vor ajuta să reușești în atingerea obiectivelor!