1. Descoperă care este motivul pentru care vrei să înveți și nu-l uita!
Este foarte important să înțelegi și să îi spui și profesorului tău motivul pentru care vrei să înveți respectiva limbă străină. Este ușor de înțeles că, dacă nu ai un motiv serios, vei fi mai puțin motivat să te ții de treabă și, deci, rezultatele se vor lăsa așteptate. Cel mai probabil vei da înapoi, sau chiar vei renunța când dai de greu.

2. Așteaptă-te să fie greu
Mulți dintre cei care se apucă să învețe o limbă străină, mai ales în viața adultă, nu realizează că e greu. Că nu e ca mersul pe bicicletă: după câteva încercări ai reușit să îți menții echilibrul și gata, poți pleca la drum. Învățarea unei limbi străine necesită efort, exercițiu și timp. Trebuie să fii conștient de asta, încă de la început, pentru că altfel vei renunța.

3. Intensitatea este mai importantă decât durata
Învățarea unei limbi străine necesită multă repetiție, mult exercițiu, precum și investiție, angajament și motivație (aceeași despre care vorbeam mai devreme). Astfel, este mult mai eficient să studiați o limbă străină timp de patru ore pe zi, în fiecare zi, de-a lungul a două săptămâni decât să studiați doar o oră pe zi, în fiecare zi, timp de două luni.

4. Nu-ţi fie frică de greşeli
Învătarea unei limbi străine trebuie privită ca un teren de joacă, sau ca un spaţiu în care faci experimente. Este normal să greşeşti la început, dar fără greşeli, nu ai fi nevoit să repeţi cuvintele până când ţi se fixează în minte. Gândeşte-te la felul în care învaţă copiii să vorbească: la început greşesc încat abia iţi dai seama ce vor sa spună, dar exersând, până la urmă reuşesc să pronunţe corect. Şi ei învaţă o limbă străină.

5. Exersează în mintea ta
Exersează şi repetă cuvintele noi în mintea ta zi de zi. Fă-ţi o provocare de a gândi în noua limbă tot ce faci. Încearcă să contruieşti fraze în minte, ca de exemplu, cum ai răspunde cuiva care te-ar întreba: “Din ce ţară eşti şi ce lucrezi”? Astfel, când va veni momentul să răspunzi efectiv unor astfel de întrebări, vei fi pregătit.

6. Găseşte-ţi un partener de studiu
Fă din asta o activitate distractivă! Găseşţe-ţi un partener alături de care poti învăţa, şi astfel vei avea parte de provocări în comunicare cât şi de o persoană cu care poţi exersa. În cazul în care nu găsești pe cineva în cercul tău de prieteni sau de cunoștințe, poți apela la platformele și comunitățile de acest gen disponibile online. Sunt milioane de oameni în lumea asta care învață o limbă străină chiar în acest moment și care își caută și ei un partener de conversație. Sigur vei găsi și tu pe cineva!

7. Emisiuni TV, radio şi filme
Nu e un secret pentru nimeni că unul dintre cele mai bune moduri în care poți învăța o limbă străină este să ai cât mai mult contact cu respectiva limbă. În sfârșit televizorul devine un instrument cu adevărat util. Nici nu îți poți imagina cât de mult te poate ajuta la învățat urmărirea unui film sau a unui serial în limba pe care vrei să o înveți. Nu numai că te vei obișnui cu sonoritatea limbii, cu accentele și cu pronunția, dar vei învăța și o mulțime de cuvinte. Încearcă sa fii atent şi să reţii cât mai multe cuvinte şi expresii, şi de asemenea şi modul lor de pronunţare.

8. Învaţă în fiecare zi câteva cuvinte noi
Poţi folosi tehnici de memorare, sau pur si simplu să asociezi fiecare cuvant nou cu o persoană sau o situaţie din viata ta pentru a-ţi fi mai uşor să îl reţii. Încearcă sa înveţi cel putin 3-4 cuvinte noi pe zi pentru a-ţi putea mări vocabularul cât mai repede.

9. Călătoreşte într-o ţara în care se vorbeşte limba pe care vrei să o înveţi
Călătorind într-o ţară unde se vorbeşte limba pe care doreşti să o înveti, te va ajuta să înveţi mult mai repede deoarece vei fi înconjurat de aceasta zi de zi, şi vei fi forţat de împrejurari să o foloseşti pentru a te descurca. De exemplu, dupa ce stapâneşti câteva fraze, verbe si cuvinte de bază, încearcă sa mergi într-un restaurant şi să-ţi comanzi de mâncare. Repet, nu-ţi fie frică să faci greşeli.

10. Înscrie-te la un curs pentru a învăţa alături de alţii
Înscrie-te la un curs unde poţi fi ajutat de un profesor să exersezi şi să vorbesti corect, iar ceilalţi cursanţi te pot ajuta să-ti măsori performanţele şi să-ţi măreşti ritmul de învăţare. Încearcă acum unul din cursurile noastre. Click aici pentru mai multe detalii.